IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужд инвеститор записа 1 млн. нови дяла в борсово търгувания фонд върху SOFIX

Също в понеделник има тегления за около 300 хил. лв. от фонда. Може би това са маркет-мейкърски операции

22:35 | 20.02.17 г. 2
Чужд инвеститор записа 1 млн. нови дяла в борсово търгувания фонд върху SOFIX

Заявление за записване на 1 млн. нови дяла е получил борсово търгуваният фонд Expat SOFIX ETF от чуждестранен институционален инвеститор, съобщи управляващото дружество Експат Капитал.

Последната цена на един дял е 1,143 лв., а в понеделник SOFIX се повиши с почти 2%, затова новата емисионна стойност вероятно ще е около 1,16 лв., което прави постъпление във фонда от около 1,16 млн. лв.

„Управляващото дружество на фонда води разговори за приобщаването и на други чуждестранни инвеститори към този важен за българския капиталов пазар проект. Предстоящото листване на инструмента на London Stock Exchange ще допринесе за активизирането на тези процеси“, се казва в прессъобщението.

При старта на дейността си в България Expat SOFIX ETF имаше 3 маркет-мейкъра в лицето на БенчМарк, Елана и ПФБК.

Възможно е записването на 1 млн. дяла да е от маркет-мейкъра (посредника) на емисията в Лондон, но това е само хипотеза.

След записването на нови 1 млн. дяла общият размер на активите на Expat SOFIX ETF ще достигне над 27 млн. лв.

Също в понеделник има заявления за обратно изкупуване на 290 хил. дяла, тоест фондът ще трябва да върне на инвеститорите парите за тях. Възможно е тези продажби на 290 хил. дяла да са от българските маркет-мейкъри БенчМарк, Елана и ПФБК, които може би са изкупували книжа в последните дни и седмици. При всички случаи двете значителни операции (покупка на 1 млн. дяла и продажба на 290 хил. дяла) се случват в един ден, поради което може би има известно координиране. Така нетният ефект от вчерашните записвания и изкупувания е плюс 710 хил. дяла, или около 824 хил. лв. при емисионна стойност около 1,16 лв.

Логично е маркет-мейкърът на емисията от Expat SOFIX ETF в Лондон да има налични книжа. Първо - за да може да сложи оферти "продава", второ - за да тества трансферите на книжа между различните депозитари, трето - за да покаже ангажимента си и да е мотивиран да рекламира и продава дяловете.

Например листванията на две борси на Софарма, Еврохолд и Интеркапитал (втората е Варшава) са сравнително неуспешни (неликвидна търговия във Варшава), защото няма достатъчно книжа там. Преди много години имаше български депозитарни разписки (БДР) на Deutsche Bank, Deutsche Telecom, SAP и SIEMENS на БФБ-София, като посредникът Евро-финанс беше купил акции от въпросните компании, тоест беше ги блокирал чрез притежание и беше пуснал техни деривати на БФБ.

По подобен начин е трудно да има предлагане на дялове от Expat SOFIX ETF на лондонските финансови пазари, без налични книжа в маркет-мейкър.

Подобни масирани записвания във фонда нямаше от 7 ноември 2016 г., когато няколко големи български пенсионни фонда записаха дялове за около 22 млн. лв.

По данни на фонда дяловете му поскъпват с 1,51% от началото на 2017 г. до емисионната цена за 17 февруари 2017 г. от 1,143 лв.

Към посочената дата той притежава акции от компании от SOFIX за 18,5 млн. лв. С най-голямо тегло е Софарма АД с 2,89 млн. лв., или 11,14%, следвана от Химимпорт АД с 10,74%, а на трето и четвърто място са М+С Хидравлик и Стара планина холд с 5,48% и 5,6%. От всички 15 компании от състава на SOFIX с най-малко тегло в борсово търгувания фонд са Холдинг Варна с 0,28% и Трейс Груп холд с 0,57%.

На практика фондът покрива изискването в позиции с над 5% дял да са не повече от 40% от активите му.

Делът на паричните наличности и вземанията е 28,73%, или 7,45 млн. лв.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Само да не се окаже някой мастит офшорно-катарско-дубайски инвеститор от Люксембург или Лихтенщайн с бивши корени в тотото и ИПК Родина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
marto76
преди 7 години
Евала! Още няколко подобни чуждестранни инвеститора и БФБ ще се посъвземе в краткосрочен план! Пък може и да се изкара някой лев отгоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още