IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха възможност за изплащане на 6-месечни дивиденти

Промените в ЗППЦК минаха на второ четене единодушно и без дебати по отделните точки

13:25 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Делян Добрев. Снимка: Архив БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: Архив БТА

Депутатите в парламента приеха на второ четене проекта за изменение и допълнение на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), внесен от представителите на ГЕРБ Делян Добрев и Данаил Кирилов. Промените минаха единодушно и без дебати по отделните точки.

Текстовете дават възможност за развитие на стабилен капиталов пазар в страната, както и да бъдат преодолени установени през последните години проблеми в практиката по прилагането на ЗППЦК, става ясно от мотивите към законопроекта.

Предложените промени са насочени към осигуряване на по-голяма прозрачност на пазара и защита на интересите на инвеститорите, облекчаване на административната тежест за публичните дружества и емитентите на ценни книжа.
Законопроектът е изготвен в съответствие с приетата през 2016 г. Стратегия за развитие на капиталовия пазар.

В него се предлага промяна в дефиницията за публично предлагане на ценни книжа, като се увеличава броят на лицата броят на лицата, до които се предоставя информацията за предлагане на ценни книжа, от 100 на 150 за непублична емисия. Въвежда се и ново изключение от задължението за публикуване на проспект за емисии ценни книжа, чиято обща стойност в рамките на Европейския съюз е по-малка от левовата равностойност на 1 млн. евро, като този праг се изчислява за период от 12 месеца.

Законопроектът предвижда намаляване на срока за разглеждане и произнасяне на Комисията за финансов надзор по заявления за потвърждаване на проспекти на емитенти, които нямат ценни книжа, допуснати до търговия на регулиран пазар.

Облекчават се нормативните изискания относно публикуване на съобщение за начало на публично предлагане на ценни книжа, с цел минимизиране на разходите за емитентите на ценни книжа и избягване на дублиране на информацията, като същевременно се осигурява достатъчна степен на осведоменост на инвеститорите в ценни книжа.

Законопроектът предвижда промени, свързани с Фонда на компенсиране на инвеститорите. Предвижда се в управителния съвет на фонда да се включи и един представител на асоциацията на управляващите дружества. По този начин се осигурява представителство в управлението на фонда на всички лица, които са задължени да правят вноски във Фонда за компенсиране на инвеститорите.

Нов момент в правната уредба на публичните дружества е предвидената в законопроекта възможност за изплащане на шестмесечен дивидент, като се въвеждат и правила за това.

Едновременно с това се съкращава законоустановеният срок за изплащане на дивиденти от страна на публичните дружества. Промяната цели стимулиране на инвеститори, търсещи предсказуемост, получаване на редовни парични потоци, периодична възвръщаемост на инвестициите, се посочва в мотивите на законопроекта.

Законопроектът включва още промени в уредбата на първичното публично предлагане на облигации и допускането им до търговия на регулиран пазар, както и в уредбата на публичните дружества. Предвижда се съкращаване на сроковете в производството по допускане на търговия на регулиран пазар.

Измененията са насочени още към по-ефективни надзорни действия по отношение на лицата, които предоставяj инвестиционни услуги без лиценз, като се увелива минималният и максималният размер на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още