IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР ще решава дали ЧЕЗ Разпределение ще дава дивидент?

Акционерите на ЕРП-то ще дискутират взимането на кредит от банката на стойност до 116 млн. евро

09:17 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР ще решава дали ЧЕЗ Разпределение ще дава дивидент?

Акционерите на ЧЕЗ Разпределение България АД ще решават за тегленето на кредит от 116 млн. евро от Европейската банка за въстановяване и развитие (ЕБВР), показва поканата за събранието, подадена в Търговския регистър, но все още невписана. Събранието е насрочено за 8 септември 2016 г. в централата на ЧЕЗ Разпределение България АД в гр. София.

Проектокредитът от 116  млн. евро е разделен на два, а именно - срочен за до 98 млн. евро и револвиращ за до 18 млн. евро.

В срока на кредитите ЧЕЗ Разпределение България АД няма да може да разпределя дивиденти, без одобрението на ЕБВР. В същото време кредитите са необезпечени и дружеството не учредява обезпечения за задълженията си по договора.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Срочният кредит е 7-годишен, а срокът на револвиращия е 3 години, като дружеството има опция да го удължи с 2 години, а след това с още 2 години.

Лихвата по кредитите е 6-месечен EURIBOR (но не по-малко от нула) и надбавка. Максималната надбавка е в размер на 1,35% за срочния кредит и 1,6% за револвиращия заем.

Наказателната лихва при неизпълнение е 2% годишно плюс разноските по набавяне на финансирането на забавените суми.

Срочният кредит има две цели, а именно - финансиране на инвестиционната програма на дружеството за периода 2016-2017 г. във връзка с разпределителната мрежа, както и придобиване на енергийни съоръжения, изградени от трети страни през периода 2006-2014 г., които съоръжения са неразделна част от електроразпределителната мрежа и са предвидени за изкупуване като императивно регулаторно задължение на дружеството.

Револвиращият кредит има за цел управление на оборотния капитал на дружеството.

ЧЕЗ Разпределение България АД разпредели един дивидент в своята борсова история, а именно - 250 лв. на акция през юни 2014 г. Реално това са 25 лв. към днешните акции, защото те са 10 пъти повече след извършен сплит. Компанията се търгува на БФБ-София от октомври 2012 г.

Неконсолидираният отчет за първото тримесечие на 2016 г. показа печалба от 5,73 млн. лв. при спад от 38% на годишна база. Нетните приходи от продажби се увеличиха с 13% на годишна база до 110,4 млн. лв.

Печалбата за цялата 2015 г. възлезе на 21,7 млн. лв., което е повишение от 4,23 пъти. Нетните приходи от продажби намаляха с 3% на годишна база до 385 млн. лв.

Акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД поевтиняват с 6,77% през последните 12 месеца до 124 лв. за акция и 239 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още