IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ АДСИЦ планира обратен сплит 3 към 1

По този път мина и Феърплей Пропъртис, където последва намаляване на номинала и увеличение на капитала

09:51 | 18.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Парцелите в Младост 4 гр. София <em>Снимка: brefbg.com</em></p>

Парцелите в Младост 4 гр. София Снимка: brefbg.com

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ планира да реализира обратен сплит от 3 към 1, като броят на акциите ще се свие от 60 450 000 броя до 20 150 000 броя.

Фондът е подал в Търговския регистър покана за Общо събрание на акционерите на 22 февруари 2015 г. в Интерпред в София. Предлага се номиналната стойност на една акция да се увеличи от 1 лв. на 3 лв.

Точно същото направи и Феърплей Пропъртис АДСИЦ, но при него обратният сплит беше в отношение 2 към 1 и цената на акцията не се качи над 1 лв.

Последната сделка с акции на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ е 0,547 лв. и при обратен сплит от 3 към 1 би трябвало цената на акция да стане по 3 или около 1,5 лв. за ценна книга, при равни други условия.

Още през юли 2014 г. Investor.bg написа в свой анализ, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (ФНИБ АДСИЦ) и БФБ-София трябва да последват примера на Феърплей Пропъртис АДСИЦ с цел да могат да разпределят дивиденти от големите си парични наличности.

При Феърплей Пропъртис АДСИЦ последва намаляване на номинала на акция (в неговия случай от 2 лв. на 1 лв.), и след това за увеличение на капитала при емисионна стойност от 1 лв. на акция, в момент, когато цената на акция е около 0,7 – 0,8 лв.

От своя страна Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ заяви, че се планира развитие на проекта в Младост 4, а вече започна финализиране на проект за офис сграда в Камбаните. Последният проект, както и покупката на офиси в Бизнес Парк Младост – 4, погълнаха голяма част от наличните 29,1 млн. лв. парични средства към 30 юни 2013 г. и ги редуцираха до 5,6 млн. лв. към 30 септември 2016 г. Към тази дата компанията има и 4,8 млн. лв. пасиви, от които 3,7 млн. лв. текущи, а и предстоят още инвестиции в офис сградата на Камбаните.

„Смятаме, че тези имоти са много подходящи за развитие с оглед местоположението и прилежащата инфраструктура в района“, зави в интервю за Investor.bg представляващият ФНИБ АДСИЦ Тодор Брешков, по повод имотите в кв. Младост 4 в София.

Това са 41 480 кв. м. в 16 имота разположени на Околовръстното шосе на гр.София в точката му на пресичане с бул.Александър Малинов, в западна посока срещу Бизнес Парк София. От тази площ 33,666 кв.м. попадат в новия устройствен план на района, процедурата по приемането, на който е стартирана от Община София още през 2008 г. С решение № 7681 на Върховния Административен Съд от 05.06.2014г. са отхвърлени всички възражения по новия план и той влиза в сила. Съгласно него имотите попадащи в регулация биват трансформирани в нови имоти с нови граници и площи. Съгласно този план старите имоти на Дружеството ще бъдат заменени с нови на същата стойност с обща площ 25,288кв.м., като документите за собственост на последните се очаква да бъдат издадени от Община Младост в гр. София. Новите параметри на застрояване са Кинт 3.5 и плътност на застрояване 60%. Така след трансформацията ФНИБ остава с имоти с обща площ 33,102 кв.м., от които 25,288 кв.м. в регулация и 7,814 кв.м. извън регулация определени за зелени площи.

Досега в тези парцели са вложени 20,87 млн. лв., което е значителна част от общите активи на фонда от 72,9 млн. лв. към 30 септември 2015 г. и проектът Младост 4 е съществен за АДСИЦ-а.

До редакционното приключване на статията не получихме отговор от ръководството на ФНИБ АДСИЦ дали след намаляване на броя на акциите (3 пъти) ще последва намаление на номиналната стойност на една акция (до 1 лв.) и след това увеличение на капитала.

Може би фондът ще предпочете да не продава вече строящата се офис сграда в Камбаните, а да я задържи и отдава под наем. Ако това се случи, фондът няма да има голям приходоизточник и ще се нуждае от увеличение на капитала, за да започне развитието на проекта в Младост 4, дори и да ползва банково кредитиране.

Обратният сплит стана сравнително модерен прийом на БФБ-София, след като такъв осъществи освен Феърплей Пропъртис АДСИЦ и Актив Пропъртис АДСИЦ, а сега такова предложение има и при ФНИБ АДСИЦ.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция от капитала на дружеството.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Joz
преди 8 години
Не работят част от линковете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още