IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за компенсиране на инвеститорите изпраща 2014 г. без плащания

Освен това ФКИ отчита ръст на акумулираните средства и броя на клиентите на участниците в схемата, но остава с блокирани 1,417 млн. лв. в КТБ

08:08 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондът за компенсиране на инвеститорите изпраща 2014 г. без плащания

За Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) 2014 г. завършва с ръст на акумулираните средства и броя на клиентите на участниците в схемата, без случаи на изплащане на компенсации и без промяна на вноските, но и с блокирани 1,417 млн. лв. в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от годишния отчет на институцията, която през 2015 г. навъшрва 10 години от създаването си.

Към 31 декември 2014 г. натрупаните във Фонда средства от встъпителни годишни вноски от всички участници в схемата и от собствени инвестиции са в размер на 13,311 млн. лв. Те растат с 9,5% спрямо 2013 г. В последните няколко години те се увеличават, но много по-плавно в сравнение с периода преди глобалната криза, гласи доклада на ФКИ. Все пак от неговото създаване през 2005 г. досега акумулираните средства са над 9 пъти повече.

Средства на ФКИ към 31 декември на съответната година (в млн. лв.)

Графика: ФКИ

За разлика от предходната година средствата на Фонда са инвестирани само в държавни ценни книжа (ДЦК). С цел осигуряване ликвидността на Фонда една част от средствата се държат в разплащателна сметка в Българска народна банка.

Инвестициите в ДЦК заемат дял от 85,64% от неговите средства, като растат с 15% за година. За разлика от 2013 г., когато около 30% от средствата са държани в краткосрочни депозити в банки, към края на 2014 г. Фондът няма инвестиции в депозити. Единствено 1,417 млн. лв. остават блокирани в КТБ заради отнемането на лиценза на банката през есента на миналата година.

За посрещане на евентуални нужди от бързо ликвидни средства Фондът държи останалите 14,36% от средствата си в БНБ. През изминалата година приходите от инвестиции, включително от лихви по депозити, купони от ДЦК и след преоценка на ДЦК, са за 445 хил. лв. , или с 1,2% повече.

Финансовият резултат на ФКИ е печалба в размер на 107 хил. лв. при 112 хил. през 2013 г. Административната дейност на институцията се финансира с приходите от инвестиции, като през миналата година те са за 330 хил. лв., след като 8% от първоначално предвидените разходи са били спестени.

През 2014 г. ФКИ запази непроменен размера на вноските за участниците в схемата за шеста поредна година. Приходите от вноски възлизат на 1,048 млн. лв., 15 хил. лв. от които са от встъпителни вноски. Годишната вноска се базира на средномесечните стойности на финансовите инструменти и паричните средства, декларирани от участниците – инвестиционни посредници (ИП), управляващи дружества (УД) и търговски банки (ТБ), за предходната година.

За 2015 г. ФКИ очаква постъпления само от годишни вноски за 976 хил. лв., или с 13 хил. лв. повече спрямо отчетните през предходната година. Тогава 51% от годишните вноски са били направени от ИП. Освен това ФКИ прогнозира вноската, която посредниците превеждат за 2015 г., да бъде също по-голяма от тази на банките. Въпреки това делът на банките във формирането на вноската е значителен, тъй като те са двойно по-малко на брой в сравнение с инвестиционните посредници.

Разпределение на приходите от вноски на ИП и ТБ (в хил. лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още