IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индивидуалната печалба на Софарма имоти нараства с 2% през първото тримесечие

През 2017 г. дружеството е продало част от един собствен инвестиционен имот, с което реализира печалба от 65 хил. лв.

17:12 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Софарма имоти отчете индивидуална печалба в размер на 1,684 млн. лв. към края на първото тримесечие, което представлява ръст от 2% на годишна база, показва междинният финансов отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Приходите от наеми на дружеството са реализирани във връзка със сключени договори за оперативен лизинг на инвестиционни имоти и рекламна площ и са в размер на 2,196 млн. лв. Спрямо същия период на предходната година, тези приходи са се увеличили със 74 хил.лв.

Както и през предходната година, най-голям дял в приходите от основна дейност заемат приходите от наеми на инвестиционни имоти (88%).

През 2017 г. дружеството е продало част от един собствен инвестиционен имот, с което реализира печалба от 65 хил.лв. Приходите от неустойки за първото тримесечие на 2017 г. включват неустойки за забавени плащания по договори за наем.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В общата стойност на разходите за дейността основен дял заемат разходите за външни услуги – 85%, които през текущия период са в размер на 644 хил. лв. и се състоят основно от разходи за поддръжка и администриране на имоти, разходи за възнаграждение на обслужващото дружество, местни данъци и такси и др.

През първото тримесечие на 2017 г. разходите за дейността нарастват с 26%, което се дължи в най-голяма степен на нарастване на другите разходи за дейността с 97 хил. лв. и нарастване на разходите за външни услуги с 76 хил. лв

Спрямо предходния период разходите за външни услуги са се увеличили с 13%, което се дължи основно на увеличение на разходите за поддръжка и управление на имотите и възнаграждение на обслужващото дружество.

От отчета на дружествата става ясно, че нетекущите активи представляват 98% от всички активи на дружеството като основен дял от тях заемат инвестиционните имоти. Общо към края на март дружеството притежава активи за 85,1 млн. лв.

Към 31 март 2017 г. пасивите намаляват с 1,7 млн. лв, което се дължи основно на намаляване на главницата по инвестиционния кредит на дружеството в резултат на извършените през периода погашения. И през първото тримесечие на 2017 г. нетекущите пасиви заемат основен дял от всички пасиви (59%).

Акциите на Софарма имоти поскъпват с 19,9% от началото на годината, а през последната една година ръстът е с близо 31%. Пазарната капитализация е 124,303 млн. лв. 

Свързани компании:

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още