IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

K. Паунина: Няма да има значителна промяна в ликвидността на пазара през януари

Евентуална промяна бихме могли да наблюдаваме при публикуването на консолидираните отчети за 2016 г., коментира портфолио мениджърът на Селект Асет Мениджмънт

18:04 | 15.02.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

И през борсовата сесия в сряда отново се наблюдава сравнително ниска инвеститорска активност, като водещите пазарни индекси отчитат понижения спрямо предходните си нива на затваряне.

„Моите очаквания са да няма значителна промяна в ликвидността на родния пазар до края на месеца, като евентуална промяна на това обстоятелство бихме могли да наблюдаваме при публикуването на консолидираните отчети на повечето дружества към края на 2016 г.", коментира пред Investor.bg Красимира Паунина, CFA, портфолио мениджър, „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД. *

По думите ѝ инвеститорският фокус ще е насочен и към предстоящите решения на общите събрания на някои компании, сред които е това на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за револвиращ заем за инвестиции в общ размер на индивидуалните усвоени суми до 12 млн. евро.

Като друго важно събитие, което в определена степен ще повлияе на търговията, Паунина посочи следващото ребалансиране на SOFIX, при което евентуално ще наблюдаваме по-висока активност, свързана с борсово търгувания фонд на БФБ.

Като цяло вялата търговия от началото на седмицата продължава да доминира на БФБ, след като пазарът отрази резултатите от индивидуалните финансови отчети към четвъртото тримесечие на 2016 г., както и по-съществените корпоративни новини.

„По-високият изтъргуван обем вчера се дължеше на няколко по-големи единични сделки. Към ранния следобед днес най-търгувани са акциите на „Албена“ АД (отново благодарение на пакетна сделка). От компанията обявиха, че на 14 февруари е изкупила обратно 15 774 броя акции, представляващи 0,3691% от капитала й в резултат на упражнени права от акционери на прекратеното „Албена Инвест – Холдинг“ АД.  Междувременно, станахме свидетели и на сравнително голяма сделка на регулиран пазар с дялове на ETF-а, обвързан с представянето на SOFIX”, посочи Паунина.

Днес основният индекс SOFIX изтри 1,20% от стойността си, падайки под 600 пункта за първи път от 2 февруари, като приключи сесията в сряда на ниво от 593,56 пункта. По-широкият BGBX40 се понижи с 1,43% до 115,94 пункта. Секторният BGREIT отчете спад от 0,67% до 106,80 пункта, а равнопретегленият BGTR30 заличи 1,60% от стойността си до 469,33 пункта.

Днес оборотът на регулиран пазар възлезе на 534,3 хил. лв. след 315 сделки. Равносметката показва, че едва девет от компаниите, с които има сделка, са повишили цената на акциите си. В същото време книжата на 33 дружества поевтиняват, а при 7 не се отчита промяна.

Лидер по оборот е БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF със 129,2 хил. лв. , но със спад в цената от 1,3% до 1,14 лв. На второ място по изтъргуван обем е Албена АД с 98,4 хил. лв., а трети е Алкомет с 35,3 хил. лв.

Най-печелившата компания с оборот над 5 хил. лв. за деня е ЕМКА АД с ръст в цената от 2,1% до 2,35 лв, а втора е Трейс Груп Холд с повишение от 0,8% до 4,56 лв.

Най-губещата компания е Доверие обединен холдинг АД, като акциите й поевтиняха с 9,9% до 1,41 лв. На второ място е Еврохолд България АД със спад от 6,8% до 0,64 лв. , следвана от Софарма имоти АДСИЦ с понижение от 4,2% до 5,75 лв.

*Мнението има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alhimik
преди 7 години
Абе така ли на никой не му направи впечатление, че в заглавието пише ЯНУАРИ, а статията е от вчера 15.02.2017 г. и е ясно, че Красимира Паунина има в предвид до края на ФЕВРУАРИ. Пък като гледам статията има и РЕДАКТОР. Един писал и спал - тоя дето редактирал - и той спал. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още