IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са ефектите за капиталовия пазар, ако отпаднат тримесечните отчети?

Надеждите на инвеститорската общност са, че предложението на Комисията за финансов надзор ще бъде преразгледано

08:20 | 25.06.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	По-слаба прозрачност и по-ниско доверие спрямо емитентите и капиталовия пазар са само част от предполагаемите отрицателни ефекти.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По-слаба прозрачност и по-ниско доверие спрямо емитентите и капиталовия пазар са само част от предполагаемите отрицателни ефекти. Снимка: Ройтерс

Предложението на Комисията за финансов надзор за промяна в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), целящо отпадане на изискванията за публикуване на тримесечни финансови отчети, разбуни инвеститорската общност.

Investor.bg разговаря с представители на управляващи дружества, инвестиционни посредници, инвеститори и техните асоциации, за да коментират какви биха били евентуалните ефекти, ако се реши публичните дружества да представят само шестмесечни и годишни отчети.

Общото схващане е, че отпадането на тримесечната отчетност би подкопало доверието спрямо емитентите и българския капиталов пазар като цяло. Надеждите са, че предложението може да бъде преразгледано и всичко да остане така, както е сега.

„Предложението за промяна в ЗППЦК от Комисия за финансов надзор за отпадане на изискванията за публикуване на тримесечни отчети със сигурност ще влоши прозрачността на публичните дружества“, заяви пред Investor.bg членът на Управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) и главен изпълнителен директор на УД Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков.

Макар и предложението да почива на евродиректива, Вълков смята, че тя не би трябвало да се пренася автоматично в България, тъй като българският капиталов пазар не може да се смята за развит и да се сравнява с капиталовите пазари на останалите страни от Европейския съюз.

„Невероятно е да се очаква, че прилагането на тази част от директивата ще допринесе за развитието на капиталовия ни пазар. Тенденциите по света са по-скоро обратните - повишаване на честотата на отчетност на емитентите и изнасянето на допълнителна информация, включително такава, свързана с въздействие на бизнеса върху околната среда, социални ангажименти и други“, посочва още директорът на Конкорд Асет Мениджмънт.

„Колкото са по-осведомени инвеститорите, толкова е по-добре, а като се увеличава срокът за даване на отчетност, това не е добре за инвеститорите“, коментира за Investor.bg председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), член на борда на директорите на Българска фондова борса (БФБ) и главен изпълнителен директор на ИП БенчМарк Финанс Любомир Бояджиев.

Той коментира мотивите на КФН за отправяне на това предложение за промяна в ЗППЦК, като посочи, че става дума за транспониране на директива, но повдигна въпроса доколко от регулатора са имали възможност да я тълкуват.

Припомняме, че промените в ЗППЦК са публикувани на сайта на КФН и са обект на обществено обсъждане до 6 юли. Измененията, касаещи тримесечната отчетност, могат и да не бъдат приети при гласуването на законопроекта в Народното събрание, но като цяло събудиха недоволство у инвеститорската общност.

„Ако има възможност да се тълкува, то по-добре тримесечният срок да си остане така, както е досега“, заяви Бояджиев. Той поясни, че БАЛИП чака официално писмо от КФН за даване на становище по промените и обеща, че щом има развитие по темата ще разкрие повече.

„Промените касаят емитентите и Централния депозитар, но ние имаме по-голямо отношение към тези, свързани с публикуването на отчетите“, каза още той.

Бояджиев се надява да е налице възможност „да остане сегашният режим на тримесечно уведомление“.

Портфолио мениджърът на УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев обясни, че текстовете от европейската директива, които се пренасят в родното законодателство, се имплементират напълно, но с изключение на текста, касаещ отпадането на задължението за публикуване на тримесечни финансовите отчети.

По негови думи с уточнение пред Европейската комисия България може и да не приема изцяло точно този текст, а аргументирано да изложи, че има нужда оповестяването на междинните отчети да става на тримесечна база.

Тонев се учудва защо от КФН не са се съобразили с тази възможност, тъй като това се свежда до познаване на европейското право, а според него регулаторът е напълно наясно с процедурите. Анализаторът се надява това да е грешка от недоглеждане.

Според Вълков  твърдението, че тримесечните отчети представляват административна трудност за дружествата, не е коректно, тъй като „почти всяко дружество вероятно работи при отчетност с по-висока честота, особено що се отнася до вътрешно-корпоративната мениджърска отчетност.

„Факт е, че отмяната на тримесечните отчети по никакъв начин не би трябвало да влияе върху оценките на компаниите“, коментира още Вълков. Освен това той смята, че компаниите, следващите принципите на доброто корпоративно управление, вероятно ще продължават да публикуват тримесечните си отчети.

Ако в крайна сметка се приеме емитентите да публикуват отчети само на шестмесечна и на годишна база, то според Бояджиев това ще доведе до по-слаба осведоменост на инвеститорите.

„Дали ще се публикуват на три или на шест месеца, не би трябвало да доведе до инвеститориски спад, но колкото повече актуална информация може да получава един инвеститор, толкова по-добре“, заключи той.

Гено Тонев от своя страна изразява надежда, че БАЛИП, БАУД, пенсионните фондове, а и други представители на инвеститорската общност, ще изразят несъгласието си с така предложената промяна и ще изпратят свои становища пред КФН, защото „мненията вече са негативни“.

Според портфолио мениджъра на Юг Маркет Фонд Мениджмънт аргументите, че тримесечните отчети ще представляват административна тежест, са несъстоятелни, защото „на счетоводителя ще му трябва същото време да подготви тримесечния отчет, каквото ще му трябва и за шестмесечния“. Тонев добави, че отчетите служат и за вътрешно ползване от страна на ръководството. С други думи – те така или иначе се подготвят.

Активният инвеститор на БФБ Иван Давидов посочи в открито писмо до КФН, БАЛИП, БАУД и Investor.bg несъгласието си във връзка с предложението да отпадне задължението за публикуване на тримесечните финансови отчети на публичните акционерни дружества.

Според него подобна промяна би имала негативен ефект върху БФБ и върху капиталовия пазар като цяло поради това, че липсата на данни за тримесечните финансови резултати само би влошила прозрачността на търговията, заради което доверието ще се влоши още и може да се стигне до отлив на капитали или отблъскване на чуждите инвеститори.

И Гено Тонев споделя мнението, че намаляването на периодичността на отчетността ще отлбъсне и малкото чуждестранни инвеститори, които биха искали да инвестират на българския капиталов пазар. Основната причина би била липсата, или ограничеността, на информация, която по думите на анализатора е оскъдна и ще остане оскъдна дори и при публикуването на отчети на всеки шест месеца.

Давидов припомня и казуса с приемането на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който влоши доверието към финансовите институции, и предупреждава да не се бърза и сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
Катастрофални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
strol
преди 8 години
До кога ще клатите борсата и ще гоните и малкото останали инеститори???*** *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Фондовата ни борса е в нокдаун: 1, 2, 3... Но не, опитва се да се изправи, подпира се на лакът и се надига!... И тогава... Тогава Реферът спира да брои и сам нанася последния довършващ удар... Край! Свърши се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
gmgoiko
преди 8 години
Спрете им метадона и да си отиват К(ъде) Ф(ърчи) Н(ародЪ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
gmgoiko
преди 8 години
Спрете им метадона и да си отиват К(ъде) Ф(ърчи) Н(ародЪ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
FearVsGreed
преди 8 години
Браво КФН, без отчетност няма да има публичен капиталов пазар в България. Искате да изгоните и последните оптимисти от БФБ. Има много фондови борси по света и с едно натискане на бутона капиталите отлитат от България. Към "схемата" на петилетките ли ще ни връщате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 8 години
Дано надделее разумът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
IvoDim
преди 8 години
Мдааа ако това се приеме просто ще намаля дела на българските книги в портфейла ми до около 0%. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kaputov
преди 8 години
Освен отчети,публичните компании трябва да са задължени и всяка година да правят преоценка на активите.Иначе се получава както при Арима Риъл Естейт,инвеститорите да си мислят,че НСА е една(според отчета) а тя да е доста по-ниска(според търговото предложение).Освен заблуждаване на инвеститорите,това е и нарушение на закона за счетоводството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още