IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН изключи РСМ БЪЛГАРИЯ от проверката на застрахователите и пенсионните фондове*

Дружеството отхвърля обвиненията в подаване на невярна информация

16:35 | 02.09.16 г.
КФН изключи РСМ БЪЛГАРИЯ от проверката на застрахователите и пенсионните фондове*

Комисията за финансов надзор (КФН) изключи "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове, става ясно от съобщение, качено на сайта на регулаторния орган.

Решението е взето, след като било установено, че "документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация", посочват от КФН. "Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи“, става ясно още в съобщението.

Консултантът е обвинен в подаване на невярна информация за международните екипи, с които е работил.

„Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД като членове на екипите,  са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени  в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни“, посочват от КФН.

В резултат на това комисията отмени всички индивидуални решения за назначаване на "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД като независим външен проверяващ.

Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД и да изберат нов проверяващ от одобрения списък в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата.

„Стартираме процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да заменят "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД“, заяви председателят на КФН Карина Караиванова, като допълни, че независимо от всичко прегледите ще бъдат финализирани преди края на годината. 

Малко по-късно от „РСМ България“ ООД съобщиха, че ще извършат вътрешна проверка във връзка с констатациите на КФН.

От дружеството категорично отхвърлят обвиненията и посочват, че според тях има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора.

„Възложената ни работа по прегледите на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи е извършена и докладите са предадени в срок. До момента по никакъв начин не е имало индикации за проблеми. От страна на КФН  не са искани от нас допълнителни  документи“, пише в съобщението.

От „РСМ България“ изтъкват, че към момента нямат никаква информация за разследване срещу тях, нито информация или доказателства за заключенията. Дружеството подчертава, че не знае какви точно са неистинските данни, за които са обвинени, нито начина, по който са иззети.

„Реално в процеса на работата сме работили с екипи от РСМ и актюери, които включително физически са били в България и са работили по проекта. Трябва да се запознаем първо с информацията, която е иззета от колегите от другите офиси на РСМ, преди да можем да коментираме дали твърденията са верни“, пише в съобщението.

„РСМ България“ е член на международната организация RSM International от независими компании, предлагащи независим финансов одит, бизнес консултации, консултации в публичния сектор, IT одит и одит на информационната сигурност, услуги, свързани с управлението на риска, счетоводни услуги, HR одит.

RSM International има 128 фирми членки със 763 офиса в 120 държави, 38 353 души персонал, от които 3 384 партньори и общи приходи от 4,6 млрд. долара, допълват от дружеството.

*Новината е допълнена към 17:30 часа с позицията на „РСМ България“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още