IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: „Банк Российский Кредит“ проявява интерес към ТБ „Виктория“

Решенията за сливания и придобивания в банковия сектор взима БНБ, посочват от финансовото ведомство

15:45 | 20.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ: „Банк Российский Кредит“ проявява интерес към ТБ „Виктория“

„Банк Российский Кредит“ иска да придобие Търговска банка „Виктория“, потвърждават за Investor.bg появилата се в публичното пространство информация от Министерството на финансите (МФ).

От пресцентъра обясняват, че в действителност руската банка е изпратила уведомление до ведомството. Такова трябва да е постъпило и в Българска народна банка (БНБ), тъй като именно управление „Банков надзор“ разглежда подобни предложения, одобрява и разрешава сливания и придобивания в банковия сектор.

Според МФ именно централната банка трябва да изрази становище относно интереса на „Банк Российский Кредит“ за покупката на ТБ „Виктория“. Конкретни финансови параметри не са известни, като не е ясно и финансовото състояние на кредитора, част от групата на Корпоративна търговска банка.

Двете кредитни институции са под специалния надзор на БНБ вече четвърти месец. Днес е крайният срок, който БНБ постави на квесторите и одиторите на КТБ да представят оценката си за качеството на активите на банката. До 31 октомври пък те трябва да внесат и отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите. 

Именно след наличието на пълна информация за финансовото положение на цялата банкова група може да се коментират вариантите пред двете банки.

ОАО „Банк Российский Кредит“ е създадена през 1990 г. и се търгува на Московската фондова борса. През 2013 г. притежава активи за 75,212 млрд. рубли (1,44 млрд. евро) при малко над 34,467 млрд. рубли през 2012 г. Годишната печалба възлиза на 298,2 млн. рубли (5,7 млн. евро.) при 94,3 млн. рубли през 2012 г.

Развитието на казуса с КТБ следете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 10
realistyt
преди 9 години
Ей, това *** само робовладелски политики сънувате всяка нощ! Пък западняците, дето изнасят богатствата на недрата ни, без да оставят нищо тук- това не го виждате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 12
meto76
преди 9 години
Такива като тази мижава руска банка в Русия фалират по две, три на седмица.Не трябва да се допускат съмнителни,мафиотски, руски капитали в банковата ни система.Само западноевропейски и американски банки трябва да се допускат.Иначе ни чака втора КТБ.Да не забравяме, че акционер в КТБ бе руска банка и последната бе проводник на руската робовладелска политика в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
За големите депозитари във Виктория (които не са много, ако изобщо ги има) е добра новина да, но САМО за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Аз също за Виктория говоря! При разпродажба на безценица на кредитния портфейл на Виктория също можеше да се стигне до ситуация големите депозитари да пият една студена вода. Ако цената за Виктория е близка до тази която плати за нея КТБ, това е добра новина и за депозитарите в КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Говорим за Виктория ако не си забелязал, не за КТБ. Виктория според всички одити си е ЕКСТРА. РуснЯците искат да я придобият барабар с кредитите и депозитите което НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА в тази ситуация, защото ще бъде продадена на много по-ниска цена от реалната и така ще бъде ощетена КТБ, нейните вложители и българската държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Добра новина за големите депозитари в банката. Дори цената да е 1 лев, новият собственик ще трябва да осигури 100% покритие на всички депозити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още