IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската активност на БФБ потопи SOFIX с 3% на фона на глобалните разпродажби

Движенията надолу са ограничени, защото през последната година и половина индексът се намира във фаза на спад, смята Петко Вълков от Конкорд Асет Мениджмънт

17:56 | 24.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Реакцията на пазарите в Централна и Източна Европа бе по-остра. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реакцията на пазарите в Централна и Източна Европа бе по-остра. Снимка: Ройтерс

Разпродажбите на пазарите в Азия, САЩ и Западна Европа не подминаха и региона на Централна и Източна Европа, включително и българския капиталов пазар, но реакциите на инвеститорите у нас бяха налице следобед, след като търговията на Българска фондова борса в понеделник започна спокойно.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се понижи с 3,06% до 453,47 пункта. Това е най-ниското ниво за борсовия показател от средата на септември 2013 г. насам. От началото на годината SOFIX губи 13,1%.

Широкият BGBX40 днес е надолу с 2,9% до 89,82 пункта, като затваря под 90 пункта за пръв път от въвеждането му в началото на 2014 г.

По-широкият и с равни тегла BGTR30 отбеляза дневно понижение от 1,37% до 380,02 пункта, а BGREIT изтри 0,52% от стойността си до 95,12 пункта.

„Българският фондов пазар стартира сесията сравнително спокойно, като до ранния следобед липсваха сигнали за панически разпродажби. Това обаче, което знаем и сме виждали през последните години, е, че нашият пазар реагира със сравнително забавяне и в двете пазарни посоки. В края на сесията станахме свидетели на леки разпродажби, които при ниската активност, потопиха индексите с около 3%“, коментира за Investor.bg главният изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков*.

Той счита движенията надолу за ограничени, защото през последната година и половина борсовият индекс SOFIX се намира във фаза на спад.

Разпродажбите на фондовите пазари в Азия, САЩ и Западна Европа се усетиха по-силно в съседите ни на Балканите. В Гърция водещият индекс АSE се срина с 10,5%, в Румъния основния борсов индекс ВЕТ се потопи с близо 7%, в Турция ISE 100 спадна с 4,5%, докато в Сърбия понижението бе от едва 1,5%, а в Македония – от 0,34%.

В региона на ЦИЕ полският индекс WIG 20 се свлече със 7,6%, в Унгария BUX спадна с 6%, в Русия MICEX затвори със спад от 1,2%, а украинският PFTS – с понижение от едва 0,21%.

„Смятам, че пазарите в САЩ, Западна Европа, Китай и Япония бяха на прага на корекция и сега те я получиха“,  коментира Вълков разпродажбите на световните фондови борси.

По негови думи сравненията с 2008 г. са силно преувеличени, а паниката, както и прекомерният оптимизъм, не са най-добрите приятели на инвеститора.

Оборотът на регулиран пазар днес възлезе на 1,208 млн. лв., като бе висок за този период на годината и в сравнение с последните няколко седмици. Лидери по оборот днес са Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-1,5%) - с 388,5 хил. лв., М+С Хидравлик АД (-1,4%) - със 155 хил. лв., и Централна кооперативна банка АД (-2,1%) – със 150,1 хил. лв.

Топ 5 допълват Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,1%) - със 144,8 хил. лв., и Химимпорт АД (-4,7%) - със 78,4 хил. лв.

На пода на БФБ се сключиха 721 сделки с 53 емисии акции. Губещите взеха сериозен превес над печелившите, след като акциите само на 5 емисии поскъпнаха, на други 43 поевтиняха, а на още 5 останаха без промяна.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-много поскъпнаха книжата на Холдинг Света София АД – с 1,4% до 2,8 лв. за ценна книга.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-много поевтиняха акциите на Фазерлес АД и на ПИБ АД – с 8% до 46,02 лв. и с 6,7% до 2,23 лв., съответно.

Цената на акциите на Топливо се понижи с 1,5%. Дружеството отчете оборот от 79,4 млн. лв. през първото полугодие на 2015 г. 

Синергон холдинг АД отчита само 208 хил. лв. консолидирана загуба за второто тримесечие на 2015 г. спрямо загуба от 2,1 млн. лв. за същия период на 2014 г. Днес акциите на Синергон поевтиняха с 3,37% до 1,09 лв.

Акциите на Енергоремонт Холдинг се търгуват без промяна днес при 2,4 лв. след една сделка. Комисията по финансов надзор одобри търговото предложение на компанията да закупи останалите акции от капитала на Енергоремонт-Бобов дол.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още