IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата система на Централен депозитар стартира на 29 февруари

Намаляват се и някои такси за услугите на ЦД

15:36 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Новата Система за клиринг и сетълмент (СКС) на Централен депозитар АД стартира на 29 февуари 2016 г., съобщават от институцията.

В тази връзка от ЦД информират своите членове, че всички сделки, сключени до 26 февруари, включително, ще приключат в старата информационна система.

Сделките извън регулиран пазар, които се обработват със съкратен сетълмент цикъл, ще приключват със стандартната продължителност (Т+2) през периода от 29 февруари до 2 март 2016 г.

Във връзка с особеностите на новата информационна система от 29 февруари влизат и в сила някои промени в Тарифата за цените и услугите на ЦД.

Част от тях предвиждат намаляване на таксите за създаване и прекратяване на връзка между сметки в регистъра и СКС, както и за обработка на информация за отразяване на движение на финансови инструменти от СКС към Регистрационната система на ЦД и обратно. Таксата по трите вида операции ще бъде 0,15 лв.

Освен това с влизането в сила на новата информационна система ЦД ще продължи да предлага седмичен бюлетин, за който обаче вече няма да се заплаща такса за абонамент.

Бюлетинът ще бъде достъпен свободно на интернет страницата на ЦД, а сумите, които вече са заплатени за получаването на бюлетина за 2016 г., ще бъдат възстановени.

В началото на 2016 г. изпълнителният директор на Централен депозитар АД и изпълнителен директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД Васил Големански коментира, че основната идея на промените е привличането на чуждестранен интерес“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още