IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: „Софарма“ може да се разшири в чужбина през 2016 г.

Дружеството получава 1,8% от обществения ресурс, изразходван за лекарства у нас

11:48 | 08.02.16 г.
Огнян Донев: „Софарма“ може да се разшири в чужбина през 2016 г.

Твърденията за продаване на бизнеса са спекулации и през 2016 г. по-скоро може да се очаква разширяване на „Софарма“ чрез закупувания в чужбина, обяви изпълнителният директор на дружеството Огнян Донев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Софарма“ е един растящ организъм, по-скоро може да се очаква през 2016 г. да разширим своето участие чрез закупуване в чужбина, но за продажби не може да става дума“, категоричен беше Донев.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Той сподели още, че самият той няма намерение да продава своя дял от акции, и отбеляза, че книжата на дружеството се радват на добър интерес и в България, и в чужбина.

Спадът в продажбите с 14% миналата година е в резултат на международната обстановка, коментира още Донев. По думите му компанията е постигнала добър финансов резултат, след като 2015 г. е била много сложна година. Такива са били и очакванията на компанията и спадът на продажбите в чужбина не е учудил никого.

Очакванията за 2016 г. са сходни заради натиска на обезценяващите се валути в Източна Европа, които са традиционни пазари за дружеството, отбеляза той.

„Износът е локомотивът за икономическото развитие на България и осигурява работните места в страната“, коментира още Донев. Износът е важен и за „Софарма“, като по думите му дори в най-добрите години едва 30% от продажбите й са били в България.

„Софарма“ получава 1,8% от обществения ресурс, изразходван за лекарства, обяви още изпълнителният директор на дружеството.

Правителството трябва да си даде сметка, че прогенеричната политика е тази, която ще доведе до икономии, смята Донев.

По думите му макар практиката в Европа да е генериците да навлизат все по-масово, в цяла Южна Европа делът им е много малък. Според него използването на генерични лекарства ще даде възможност за намаляване на разходите и спестяване на средства за иновации.

Още новини от Bloomberg TV Bulgaria

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още