IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизация и ефективност стоят зад мотивите за вливане на АИХ в Албена

Положението на акционерите също ще се подобри значително, посочват от ръководството на преобразуващото се дружество

17:00 | 06.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизация и ефективност стоят зад мотивите за вливане на АИХ в Албена

Повишаване на ефективността, оптимизация на дейността и процесите и възможност за увеличаване на пазарния дял. Това са част от мотивите, които ръководството на Албена Инвест Холдинг АД (АИХ) изтъкна по време на общото събрание на акционерите, относно намерението за вливане в Албена АД.

Консолидацията на участващите в преобразуването дружества в един правен субект ще доведе до елиминиране на дублиращи се функции, до концентриране на дейността в едно юридическо лице и консолидиране на собствеността на отделните дружества, е един от основните мотиви, посочен от Управителния съвет на АИХ Еленка Атанасова, изтъкнат след въпрос на акционера Ивелин Ванков Иванов.

Според нея корпоративната структура на двете компании ще се опрости, което ще доведе до по-добра организация и ефективно управление на бизнес процесите поради значителното улесняване на стратегическото планиране, процеса на вземане на решения и тяхното осъществяване.

Вливането ще създаде по-силна и конкурентоспособна компания, която ще бъде по-добре позиционирана на пазара поради по-големия си капацитет и възможности за увеличаване на пазарния дял, пише в протокола от общото събрание, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Ефективността и печалбите също биха се повишили чрез оптимизиране на разходите, щата и структурата на управление. Оптимизирането на паричните потоци също е сред мотивите, доколкото значителна част от дейността на дъщерните дружества на АИХ и на Албена се осъществява с една крайна цел - „налагане на безкомпромисно качество на един завършен туристически продукт в хотелите на Албена АД и под марката Албена“.

Ръководството на АИХ твърди, че положението на акционерите ще се подобри значително.

„Доколкото АИХ притежава в момента дял от капитала на Албена и голяма част от печалбите на преобразуващото се дружество се формират от дивидентите, които получава от приемащото дружество, наред с дивидентите и от другите дъщерни дружества от групата, то след вливането тази опосредственост ще изчезне и акционерите на АИХ ще получат дивиденти директно от основния източник на печалби в икономическата група, а именно – Албена АД. Освен това ще могат да участват и директно при вземането на важни решения в общото събрание на акционерите на Албена АД“, пише още в протокола.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В перспектива Атанасова посочва „окрупняване на дъщерните дружества в дружеството майка, което ще доведе до по-строг контрол върху дейността им от всички акционери, получаване на пряка и непосредствена информация за изпълнение на бизнес плановете и по-ефективно управление на паричните потоци.

На събранието акционерите гласуваха и за брутния дивидент от 0,15 лв. на акция от печалбата за 2015 г.

Час преди края на търговията на БФБ в понеделник книжата на АИХ поскъпват с 3,9% до 7,85 лв. за акция след една сделка. Пазарната капитализация е 43,175 млн. лв.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още