IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на Roo'bar се отказва от IPO в България

КФН отказа да потвърди проспекта за листване на „Смарт Органик“ АД, компанията може да стане публична след година, но не на БФБ

11:01 | 06.10.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Яни Драгов (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: личен архив</em></p>

Яни Драгов (вдясно). Снимка: личен архив

Още едно първично публично предлагане (Initial public offering, или IPO), което се очакваше през тази година в България, няма да се осъществи, след като Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да потвърди проспекта за листване на производителя и дистрибутор на био храни „Смарт Органик“. Българският производител няма да обжалва решението, нито ще прави опит за подобряване на документите. Ако има листване, то ще е най-рано след година и не в София, каза пред Investor.bg мажоритарният собственик Яни Драгов.

Решението е взето на заседание на надзорния регулатор, проведено на 5 октомври. То идва два месеца, след като КФН върна за пръв път проспекта на производителя на здравословните биодесерти Roo'bar.

Компанията трябваше да отстрани непълнотите и несъответствията, както и да предостави допълнителна информация на регулатора.

В новото си решение регулаторът отново обосновава отказа да разреши проспекта с недостатъчна като количество и непълна информация, научи Investor.bg.

“За мен решението на КФН е странно и без никаква логика“, заяви пред Investor.bg мажоритарният собственик на компанията Яни Драгов. По думите му комисията обосновава решението с дребни детайли и забележки. Такива има и по отношение на начина на оценяване на компанията, който според КФН бил „неадекватен“. „Казват, че аналозите не били подходящи и добри. Но как да намерим по-добри, когато подобни производители почти няма, да не говорим за такива, които са борсово търгувани“, заяви Драгов. По думите му такива има почти само в САЩ, затова и „Смарт Органик“ АД е правила оценка по аналогия с тях, като се вземат, разбира се, особеностите на тукашния пазар.

На този етап българският производител няма да обжалва решението, нито ще прави опит за подобряване на документите.

„Ние работихме усилено през последните седем-осем месеца. Направихме всичко по силите си. Но след това решение на КФН всичко се обезсмисля. Освен това осигурихме нужното финансиране чрез поемане на дълг при много добри условия и ниски лихви, така че сме спокойни за експанзията си“, каза още Драгов.

По думите му ако все пак се стигне до листване, то ще е най-рано след година и не в София, а на някоя чуждестранна борса.  

По-рано, отново в интервю за Investor.bg, мажоритарният собственик на дружеството разкри, че целта е набиране на 3 млн. лв. чрез Българска фондова борса, като средствата ще бъдат използвани за разширяване на производството с нови линии и навлизане на пазара в САЩ.

Отказът на КФН да одобри проспекта на Смарт Органик идва на фона на процеса по подаване на оферти за записване на акции на софтуерния разработчик Сирма Груп Холдинг АД.

За миналата година Смарт Органик има 8,5 млн. лв. приходи при 4 млн. лв. за 2013 г. Печалбата през 2014 г. след облагане с данъци е 1,4 млн. лв. при 668 хил. лв. през предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 23 rate down comment 3
kaputov
преди 8 години
Айде гореизброените компании имат някакъв бизнес,ама Енегони какви активи има и каква му е оценката?Не че тази са ктка,ама какво пречеше да ги пуснат,пък който се излъже да си му мисли.Аз като се жалвам пред КФН за незаконни практики от публични компании увреждащи интереса ми(Арома например),ми отговарят(устно) - ами защо си инвестирал в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
На мафията и мутрофоните им отърва само те да имат няколко листнати дружества, където да си изпират парите и да се самоизяждат. Стоян Мавродиев, верен кадър на Бостан, е едно от проклятията на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Изглежда и КФН е също толкова корумпирана, колкото всичко останало в България. Примери много.Лошо ГЕРБ! Лошо Борисов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
obafeme
преди 8 години
На БФБ трябва да има възможно най-голямо разнообразие от дружества. Обаче, изказването на представителя ми изглежда доста емоционално. Не се отказвайте, действайте, жалете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 3
Батя
преди 8 години
Мавъра и КФН май гледат да го затрият това БФБ, та да им отпадне една грижа от главите.. Нали и мин. фина им даде знак че не му пука за капиталов пазар в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 58 rate down comment 2
Чичо Манчо
преди 8 години
А в същото време пуснаха IPO-то на дружество като ПФК ЦСКА, което само година по-късно е в процедура по несъстоятелност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 10
Carl Johnson
преди 8 години
Не виждам какъв е проблемът в това, че има много оплетени свързани лица. Това е публично предлагане, всеки има право да не участва в него, ако се съмнява в честността на мениджмънта. Ако е така, пазарът просто ще ги отхвърли и няма да е успешно предлагането. В което няма нищо лошо. Тук повече прилича на излишна свръх намеса на КФН, която отказва и малкото мераклии, които все пак гледат БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 14
mnz
преди 8 години
С цените на които продават продукцията си и малките грамажи, има много да се надяват да стъпят в щатите с тези Рупаш'Бар. Интересна цел имат, още повече че масово ядките у нас се внасят от щатите и южна америка, т.е. трудно ще им върнеш обратно преработените суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 14
Repoman
преди 8 години
Нормално беше КФН да не одобри проспекта, прекалено много оплетени свързани лица са намесени и реално как ще се води бизнеса след листването май не е много ясно. Поредните кандидати за безплатно финансиране, поне така изглежда. Иначе, какво им пречеше да листнат основната си фирма, ама не щат хората да делят бизнеса си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още