IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на Expat SOFIX ETF и инертният SOFIX

Въпреки че активите на фонда се повишиха с 0,5 млн. лв. за 2 седмици, за същия период водещият български борсов индекс е почти без промяна

09:51 | 13.10.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на Expat SOFIX ETF и инертният SOFIX

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF премина  границата от 1,5 млн. лв. активи, съобщиха вчера от управляващото дружество Експат Капитал във Facebook страницата на фонда.

Активите на фонда достигнаха 1 млн. лв. на 29 септември 2016 г., като за почти двете седмици след това има ръст с 0,5 млн. лв.

Интересното е, че въпреки тези около 0,5 млн. лв., които трябва да се влеят в акции на SOFIX индексът почти не се променя от 29 септември 2016 г., когато беше на ниво от 510,16 пункта. На 12 октомври той е на ниво от 509,24 пункта, което означава, че дори е налице лек спад.

Очевидно търсене в размер на 0,5 млн. лв. за две седмици не е достатъчно да повдигне водещия български индекс. В сряда оборътът с компаниите в SOFIX беше едва 49 047,66 лв., което беше по-малко от оборота на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF от вчера - 57 089 лв.

Друга хипотеза за слабото представяне на  SOFIX в последните две седмици е, че е имало спекуланти, изпреварили създаването на фонда и купили преди него акции на компаниите от индекса. Те може би вече продават, реализирайки печалба, защото индексът отчита ръст с 8% в последния месец.

Съществува и трета възможност - че текущите нива на SOFIX са атрактивни за продавачите и те се възползват от появилия се купувач БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, за да продават. Все пак SOFIX отчете ръст от 14,5% за последните 12 месеца.

Възможно е и записването на акции от БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF да е замяна. Например инвеститор, притежаващ акции от 15-те компании в SOFIX, ги продава на фонда, а фондът му издава дялове най-образно казано, защото директната замяна не е възможна, но е възможна такава през пазара. Включително когато някой притежава дялове не от всички 15 компании в индекса, а в част от тях. Тогава нетният ефект от покупките на дялове във фонда и продажбите на акции ще е нулев, изключвайки трансакционните разходи.

Може би последната хипотеза, която е леко невероятна, е че пазарът ни е толкова ликвиден, че покупките от един фонд не могат да го доминират. Най-малкото защото в сряда оборотът с фонда е по-висок от този със съставящите го борсови акции.

Остава интригата какви нива ще стигнат активите на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF в следващите седмици и месеци и как ще се отрази това на SOFIX. След като индексът не расте при повишение в активите на фонда, как ли ще се представя при запазване на активите на фонда или при спад в тях?

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Petar
преди 7 години
Точно зададен въпрос. След като не се качва с повишаване на средствата във фонда, какво ще стане ако някой реши да се изтегли??? Ще трябва да си отваряме зъркелите, а някой може и да получава помощ от приятел в определен момент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още