IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С новата емисия акции Еврохолд иска да погаси високолихвени заеми

Другите цели са подобрение на съотношението дълг/собствен капитал и подкрепа на дъщерното Евроинс иншурънс груп

12:03 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три са целите на Еврохолд България АД с потвърдения вчера от КФН проспект за увеличение на капитала, заяви за Investor.bg Милена Стоянова, директор за връзка с инвеститорите в дружеството.

Едната цел е изплащане на заеми с по-високи лихви и намаляване на финансовите разходи с цел повишаване на нетната печалба на компанията. Другата е подобряване на съотношението дълг/собствен капитал на Еврохолд, а третата е увеличаване на възможността Еврохолд да подкрепя основния си подхолдинг Евроинс иншурънс груп (ЕИГ) с оглед по-добра капитализация на дъщерните застрахователни компании в процеса на адаптирането им към директивата "Платежоспособност 2".

Управителният съвет на Еврохолд България АД взе решение за увеличение на капитала от сегашните 127 345 000 акции на 212 241 666 акции на 27 юни 2016 г., на база решение на акционерите от 30 юни 2011 г.

Планираната емисия е за до 84 896 666 акции. Обявено е, че емисионната стойност на една нова акция ще е 1 лв.

Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани минимум 33 958 667 акции, или около 40% от максималния размер. За инвестиционен посредник по увеличението е определен Евро-Финанс АД, който е част от групата на Еврохолд.

Евроинс иншурънс груп АД притежава застрахователните дружества в рамките на Еврохолд, включително в България, Румъния, Македония.

Вчера Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспект за първично публично предлагане на акции от Еврохолд България.

Проспектът е за емисия обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, които да бъдат издадени от Еврохолд България АД в резултат на увеличаване на капитала на дружеството. Същият клас акции, а именно „обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас“ са сегашните акции на холдинга в обращение. Минималната емисионна стойност на подобни акции е 1 лв. на ценна книга, а последната им борсова цена е 0,71 лв., или с 29% по-ниска.

В миналото е имало случай на увеличение на капитала на Евроинс АД при емисионна цена над пазарната цена. Евроинс АД е част от групата на Еврохолд България АД.

Първоначално Еврохолд България АД имаше планове да издаде облигации до 100 млн. евро, гласуваха акционерите му на извънредно общо събрание от 28 декември 2015 г.

След това Централната банка на Ирландия одобри проспект на Еврохолд за EMTN програма през ноември 2016 г. Това е програма за необезпечени средносрочни еврооблигации (Euro Medium Term Note Programme).  От холдинга обявиха, че тя ще позволи на холдинга при необходимост да привлича финансиране на части, в избрани от компанията периоди и при благоприятна пазарна среда, съобщи ръководството на компанията.

Еврохолд отчете консолидирана печалба от 17,2 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г.

Акциите на дружеството поевтиняват с 3,4% в последните 12 месеца до 0,71 лв. за брой и 90 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на Еврохолд България АД.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още