IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северкооп Гъмза Холдинг губи 87 хил. лв. през деветмесечието

Приходите от дейността на холдинга падат 6 пъти заради продажба на дъщерно дружество преди година

10:23 | 23.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Северкооп Гъмза Холдинг губи 87 хил. лв. през деветмесечието

Северкооп Гъмза Холдинг АД губи 87 хил. лв. през деветмесечието на 2015 г. спрямо печалбата в размер на 736 хил. лв., реализирана през същия период на миналата година, след 6-кратен спад на приходите от дейността заради продажба на дъщерно дружество преди година. Това показва междинният финансов отчет на компанията, публикуван чрез БФБ-София.

Само през третото тримесечие на 2015 г. холдингът, чиято дейност е придобиване, управление и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, отчита отрицателен финансов резултат в размер на 61 хил. лв. при положителен резултат от 710 хил. лв. в периода юли-септември 2014 г.

Приходите от дейността през текущото деветмесечие са в размер на 161 хил. лв., или 6 пъти по-малки спрямо същия период на 2014 г., когато бяха за 808 хил. лв.

От холдинга посочват, че върху спада на приходите най-голямо влияние оказва продажбата на дъщерното предприятие Буллип АД през предходния период и намалените приходи от дивиденти от дъщерни дружества в размер на 232 хил. лв.

Постоянни приходи на дружеството са приходите от лихви по депозити и приходите по договори за управление за участието си в Съветите на директорите на дъщерните дружества. През периода приходите от възнаграждения по договори за управление са 23 хил. лв. при 18 хил. лв. за същия период на миналата година. Лихвите по банкови депозити са за 18 хил. лв. при 15 хил. лв. за деветмесечието на 2014 г.

Към 30 септември 2015 г. разходите за дейността нарастват с 6,4% на годишна база до 248 хил. лв., или с 15 хил. повече спрямо деветмесечието на 2014 г. Най-голям дял заемат разходите за възнаграждения и осигуровки, въпреки че намаляват от 129 хил. лв. до 94 хил. лв. Следват разходите за външни услуги, които на практика остават без промяна при 83 хил. лв. сега и 85 хил. лв. към края на септември 2014 г.

12 хил. лв. са разходите за материали, които не бележат промяна, а 18 хил. лв. са класифицирани като „други“. Те представляват предимно разходи за непризнат данъчен кредит по Закона за ДДС, тъй като Северкооп Гъмза Холдинг АД ползва частичен данъчен кредит върху получените доставки, поясняват от дружеството в междинния доклад за дейността, придружаващ финансовия отчет.

В края на септември 2015 г. вземанията на холдинга са в размер на 135 хил. лв. и представляват вземанията от свързани лица, от които 120 хил. лв. са главница и лихва по договор за заем с намиращото се в несъстоятелност Лотос АД, 9 хил. лв. по договори за управление от дъщерните дружества и други 6 хил. лв.

Задълженията на Северкооп към 30 септември 2015 г. са 12 хил. лв. и представляват текущи задължения за възнаграждения, осигуровки и консумативи по договор за наем за месец септември.

Като основен риск през 2015 г. дружеството посочва, че забавено нарастване на приходите от продажби с едновременно покачване на разходите за електроенергия, заплати и осигуровки, както и евентуален спад в поръчките биха довели до намаляване на доходността в дъщерните дружества и до вероятността от разпределяне на по-малко дивиденти. Самото Северкооп Гъмза Холдинг не е изплащало дивиденти от 2006 г. насам.

През деветмесечието на 2015 г. финансовото състояние на дъщерните дружества на компанията се характеризира със стабилност и ръст на продажбите в производството, отчитат от компанията майка.

През отчетния период Винпром АД отчита увеличение на приходите от продажби с 5%, дължащо се изцяло на продажбите на оцет, вследствие на повишените продажби във веригите, нови дистрибутори и повишеното търсене на продукти от естествени суровини. Предприятието изпълнява програма за подобряване на сградния фонд и повишаване на енергийната ефективност и отчита намаление на разходите.

За Устрем ООД се очакват добри финансови показатели и увеличение на приходите от продажби през 2015 г. Към деветмесечието приходите са нагоре с 15%, което се дължи на стартирането на производството на нови изделия. Продължава работата по повишаване на ефективността, правят се инвестиции в съоръжения с цел затваряне на производствения цикъл и за ремонти на сградния фонд. Наличието на собствени финансови ресурси осигурява минимални финансови разходи и независимост от банково финансиране.

В Емос АД, гр. Ловеч, все още не може да се достигне достатъчна натовареност на производството, което е причина дружеството да отчита незадоволителни финансови резултати, оценяват от компанията майка. Предприятието е силно зависимо от дейността на своите клиенти – търговци на едро за Европейския съюз, което води до несигурност и силна сезонност на поръчките.

Липсата на средно и нискоквалифицирана работна ръка е общ проблем и за трите производствени предприятия, което в много случаи води до невъзможност да се изпълняват спешни поръчки, както и до загуби от рекламации. Дружествата, които стопанисват имоти, са в добро финансово състояние, но остават проблемите с високите разходи за местни данъци и такси и трудностите по събиране на наеми от наематели.

През отчетния период са били направени основни ремонти на покриви в Имоти С АД, както и други по-малки инвестиции в отделни имоти. В Блатца АД, гр. Ракитово, напусна основен наемател, като се очаква отдаването на имота отново под наем в близките месеци.

Ръководството на холдинга продължава пряката и ежедневна работа с отделните предприятия по изпълнение на договори с клиенти, търсене на нови пазари, поддръжка и отдаване под наем на свободни производствени площи, подпомагане на дъщерните предприятия при данъчни ревизионни производства и други проблеми от административен характер.

Инвестиции на Северкооп Гъмза Холдинг АД към 30 септември 2015 г. в хил. лв.
В дъщерни предприятия Размер на съучастието Процент от капитала
"Имоти -С" АД 5 475 91,53%
"Перун" АД 231 96,07%
"Емос" АД 203 83,19%
"Винпром" АД 423 81,99%
"Блатца" АД 190 81,69%
"Устрем агро" АД 1 165 93,08%
"Дионисий" АД 380 68,99%
Общо 8 067  
В асоциирани предприятия Размер на съучастието Процент от капитала
"Лотос" АД - 39,88%
В други предприятия Размер на съучастието Процент от капитала
"Кооперативен бизнес" АД 14 5,00%
"Орфей-Б" АД 2 4,17%
"Сердика-90" АД 7 3,74%
"Димят" АД 68 2,69%
"Юрий Гагарин" АД 786 2,00%
"Химко" АД 9 1,98%
"Белатур" АД 35 1,23%
"Монтекс-М" АД - 0,39%
"Агрополихим" АД 2 0,15%
"Полимери" АД - 0,00%
Общо 923  

Таблица: Investor.bg по данни на Северкооп Гъмза Холдинг АД

Акциите на Северкооп Гъмза Холдинг АД поевтиняват с 15,79% за последните 12 месеца до 0,72 лв. за брой и 1,925 млн. лв. пазарна капитализация. Последната сделка с акции е с дата 11 август 2015 г., а за последната година са сключени само 17 сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още