IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ събраха 26,8 млн. лв. през седмицата

24,7 млн. лв. от тях са вземания по дължими кредити, а останалите 2,1 млн. лв. - по ценни книжа

18:00 | 12.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

26 829 803 лв. Това е размерът на постъпилите по сметките на Корпоративна търговска банка (КТБ) средства от предприети от синдиците действия по събиране на вземания. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 7-12 септември, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

До момента това е най-високата сума, оповестявана в отчетите на синдиците, откакто осребряват активите на изпадналия в несъстоятелност трезор. Предходното най-голямо вземане за 6 млн. лв. бе обявено в средата на август.

24 732 850,08 лв. са вземания по дължими на КТБ кредити, като този път в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.

2 086 718,78 лв. пък са вземания по ценни книжа. Сумата представлява частично плащане от 2 септември по вземане, обезпечено със залог на държавни ценни книжа, „извършено след предприети принудителни действия от страна на КТБ“, отбелязват синдиците в своя отчет, като допълват, че сумата не е включена в предишния.

Сред постъпленията през отминалата седмица 10 234,14 лв. са класифицирани като „други“.

Освен това синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

В своя седмичен отчет пред синдиците на КТБ международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, посочва, че докладва редовно констатациите, които прави по отношение длъжниците на банката, и дава регулярна информация за изводите.

Компанията и синдиците продължават работата си по анализа на „сложните потоци от вътрешнобанкови и междубанкови трансакции на КТБ, произтичащи от кредитната  и цялостната дейност на банката“.

Освен това те продължават да работят по „формулирането на предложения за предприемане на конкретни действия за възстановяване на дължими към банката суми“, гласи още отчетът.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
За пореден път напомням - това са вземания от изрядните кредитополучатели. Търсете онези, на които Василев е дал необезпечените кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Еми толкова, вие колко очаквате да се съберат от една куха структура. Нали не забравяте, че до краха на КТБ се стигна, защото имаше дупка от 3 млрд. лв., за които никой нямаше обяснение и никъде нямаше информация къде са парите и дали изобщо могат да бъдат възстановени. После излязоха и вече официално (защото се знаеше отдавна за тях в общественото пространство) и схемите, по които Цветан Василев източва парита на вложителите си през кухи свои фирми и ги използва, за да финансира фиаското на Бареков в опит да го вкара в парламента и той да му осигури политически параван. И още за какви ли не други подобни кухи проекти. Та като тези пари са разграбени, колко да могат да съберат синдиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Синдиците на КТБ събраха 26,8 млн. лв. през седмицата..."Събрали 26 милиона, а разпродали на "защитения свидетел" активи за 300 милки. Ама утре същият тоя "защитен свидетел" ще свидетелства и срещу тия, за да спаси кожата от пълно одиране. Ако не го претрепят някъде в спор за паркомясто или не получи като армаган един инфарктец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още