IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма отчита 12% годишен ръст на приходите от продажби през първото тримесечие

Продажбите на руския пазар през март затвърждават възходящия тренд от началото на годината, коментира изпълнителният директор на компанията Огнян Донев

15:39 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За първото тримесечие на 2017 г. приходите от продажби на продукция на “Софарма” АД се увеличават с 12% спрямо същия период на 2016 г. Ръстът изцяло се определя от увеличението на износа с 24%, докато продажбите за вътрешния пазар намаляват с 4%, показват данните, публикувани в Бюлетин Investor.bg.

„Продажбите на руския пазар през март затвърждават възходящия тренд от началото на годината и са реален индикатор за подобряването на икономическата ситуация в страната“, коментира изпълнителният директор на фармацевтичната компания Огнян Донев.

По думите му към момента прогнозите на Софарма са, че продажбите ще се развиват във възходяща посока и през следващите няколко месеца.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В началото на март Донев изрази надежда и по отношение на регистрацията на нашия продукт Табекс в САЩ.

Предварителният консолидиран отчет на Софарма Груп за 2016 г. показва, че периодът приключва с печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация от 70 млн. лева и нетна печалба от малко над 50 млн. лева.

Тогава Донев подчерта, че анализ на основните показатели показва подобрена рентабилност, дължаща се на оптимизация на някои разходни пера, като при максимална пазарна цена за годината от малко над 3 лева P/E (съотношение цена/печалба) е 8,31, а ROE (възвръщаемостта на собствения капитал) е 10,9% в сравнение с 5,3% за 2015 г. 

В същото време Софарма приключи 2016 г. с над два пъти по-голяма нетна печалба в сравнение с 2015 г. - 50,7 млн. лв.

До края на 2017 г. се очаква да бъдат внедрени 3-5 нови продукта. В процес на трансфер, валидиране и оптимизиране са над 15 броя производствени процеси и технологии. Провежда се фармацевтично разработване на над 10 нови за дружеството продукта.

Акциите на Софарма поскъпват с 33,79% от началото на годината, а през последната една година ръстът достига 48,22%. Пазарната капитализация е 537,439 млн. лв. 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още