IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма Трейдинг се готви за сериозна експанзия

Дружеството насочва 12 млн. лв. за придобиване на сръбски дистрибутор и до 16 млн. лв. за придобивания на аптеки в България

10:13 | 16.03.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Софарма Трейдинг АД се подготвя за експанзия на чужди пазари и в България. Дружеството свиква Общо събрание на 24 април в София, а за този ден е свикано и Общо събрание на акционерите на Софарма АД. То ще бъде съдлъжник по три кредита, които са при лихва под 2%.

Какви ще са инвестициите?

Софарма Трейдинг приготвя 12 млн. евро за придобиване на дистрибутор на лекарства в Сърбия. Също така насочва до 16 млн. лв. в придобиване на аптеки в България и до 14 млн. лв. за оборотни средства при лихва под 2%. С цел постигане на по-добри лихвени условия съдлъжник става Софарма АД, която притежава 72,14% от капитала на Софарма Трейдинг АД към 31 декември 2016 г. 

Трите кредита са, както следва:

За инвестиция в Сърбия

До 12 млн. евро от Райфайзенбанк /България/ ЕАД, при лихва от 1М EURIBOR +1,7%, минимум 1,7%. Срокът на кредита е 81 месеца на равни месечни вноски. Целта е частично финансиране на стойността за евентуално придобиване на дялове от дружество, осъщестяващо търговия на едро с лекарствени продукти в Сърбия. Обезпечение по този кредит ще бъде и ипотека върху недвижим имот, ведно с изградения в него таблетен цех, осигурено от трето лице, вероятно Софарма АД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината


В обявената целесъобразност на предлаганата сделка пише, че Софарма Трейдинг АД е лидер в търговията на дребно с лекарствени продукти в България и има желание да концентрира усилия в навлизането на пазара в Сърбия, където вече регистрира компания за търговия на едро с лекарства. Най-бързият и сигурен начин за осъществяване на плановете е евентуално придобиване на дялове от вече действащ търговец на едро с лекарства на сръбския пазар.

По този начин дружеството ще осъществи плановете си за регионална експанзия, стремейки се към бъдеща лидерска позиция и в Сърбия. Като пазар с по-голям брой потребители, секторът на търговията на едро с лекарствени продукти дава добри възможности за бъдещ растеж на потребление и реализирани приходи. Так описаните положителни ефекти ще доведат до увеличаване на консолидирания финансов резултат и респективно до постигане на по-висока доходност за акционерите.

За инвестиция в аптеки

Ще се гласува за кредит от 16 млн. лв. от Сосиете Женерал Експресбанк със срок на изплащане 78 месеца и 78 равни погасителни вноски. Лихвата е фиксирана на 1,8% годишно.

Софарма Трейдинг АД вече оперира 16 аптеки през дъщерното Софармаси ЕООД под марката SOpharmacy. Софарма Трейдинг АД не разчита само на органичен растеж, а има желание да вземе участие в консолидацията на сектора чрез евентуално придобиване на вече действащи аптеки – собственост на трети лица.

По този начин, увеличавайки за кратък период от време броя на аптеките под марката SOpharmacy, Софарма Трейдинг осигурява разширено пазарно присъствие и още по-добра разпознаваемост на марката SOpharmacy, реализиране на икономии от мащаба, изразяващи се в намалени разходи за логистика, възможност за договаряне на по-добри пазарни условия за маркетингови активности с производители и рекламодатели и други. В момента SOpharmacy има 9 аптеки в София, 5 в София, една в Бургас и една в Кюстендил, или общо 16.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината


Кредит за оборотни средства

Третият кредит е за до 14 млн. лв. при лихва от едномесечен Sofibor + 1,65%, минимум 1,65% годишно. Той ще е за оборотни средства от Банка ДСК ЕАД. Срокът е 12 месеца с възможност за ежегодно револвиране до 120 месеца. Средствата ще бъдат за оборотни разходи, съпътстващи нормалната дейност на дружеството, включително във връзка с оперираните и продобивани аптеки, дружество в Сърбия и разбира се, дистрибуцията в България.

Събранието на акционерите на Софарма Трейдинг АД е от 13:30 ч. в Софарма Бизнес Тауърс в София. Също на 24 април, но от 11 ч. ще бъде събранието на акционерите на Софарма АД, на което освен съдлъжничество по гореописаните кредити ще се гласуват и договор за наем на офис със Софарма имоти АДСИЦ и покупко-продажба на лекарствени продукти с дъщерното дружество Софарма Казахстан АД.

Междувременно експанзията на Софарма Трейдинг АД чрез аптеки в България и дъщерно дружество в Сърбия вече струва пари на компанията.

Консолидираната печалба за 2016 г. възлезе на 11,64 млн. лв. при повишение с 200 хил. лв. на годишна база. Неконсолидираната печалба за 2016 г. пък е по-голяма, или 13,78 млн. лв., при повишение с 1,34 млн. лв. на годишна база. Консолидираната печалба за 2016 г. е с 2,14 млн. лв. по-малка от неконсолидираната, което представлява текущата загуба от плановете за експанзия.

Акциите на Софарма Трейдинг АД поскъпват с 54,29% в последните 12 месеца до 8,1 лв. за акция и 266,5 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това е разпределен и брутен дивидент от 0,3 лв. на акция, което прави поскъпването от комбинацията от дивидентна и капиталова доходност около 60%.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в гореизброените борсови дружества.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
По бръзи сметки - ако бъдат дръпнати като кредит до около 45 КБ, за срок от около 6-7 години, ще трябва да се изплащат по около 7 или малко повече КБ годишно - лихва и главница. Тоест точно го смятам, мисля си аз (с евентуален умерен ръст на печалбата) - дивидент около 17-18 стинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
...инвесторът, що махнахте картинката с абстрактното пиУе, бе? ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Възможно е. Печалба на компания - около 13.1 КБ, за дивидентче миналата година похарчени около 9.87 КБ. И аз ако бях - бих намалил дивидентът на около 18 стинки например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 7 години
мерсив Пловдив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivoii
преди 7 години
"В момента SOpharmacy има 9 аптеки в София, 5 в София, една в Бургас и една в Кюстендил, или общо 16."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Възможно е да се пренасочи дивидентът, но би трябвало да се отрази полоцително на цената на акциите. Ще видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още