IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е последен по ръст сред индексите от ЦИЕ през май

Най-добре се представят борсовите индекси в Гърция, Румъния и Македония

18:02 | 01.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният индекс на БФБ-София SOFIX прибавя 0,6% към стойността си през май спрямо предходния месец, което го нарежда на последно място по ръст сред останалите 18 индекса от Централна и Източна Европа, които Investor.bg следи.

SOFIX приключи петия месец от годината на ниво от 661,23 пункта, като от началото на годината се повишава с 12,76%. През април индексът беше шести по ръст, но месец по-късно изпада до 12-та позиция.

Гърция, Румъния и Македония заемат челните три места в класацията, като водещите индекси в страните прибавят към стойността си съответно 8,86%, 6,55% и 4,90% за месеца. Турция е на шеста позиция с месечно увеличение от малко над 3%.

Таблица: Изчисления на Investor.bg

Най-голям спад отчита руският индекс, отписвайки 5,77% от стойността си. На второ и трето място в негативната класация са Словакия и Полша с понижения съответно от 2,66% и 2,52%.

Сръбският BELEX също е в дъното на списъка, след като през май заличава 0,77% от стойността си.

Забележителното е, че балканските борси записват ръстове на фона на политическата нестабилност и икономическите проблеми. Гърция продължава да води тежки преговори с международните кредитори, за да получи следващия транш от спасителната програма и да не фалира. В Сърбия се проведоха президентски избори, които обаче явно не са се отразили силно на икономиката и борсата.

Политическа нестабилност явно не успява да разклати и борсата в Македония.

Българската борса изпадна в застой през последните седмици, а инерцията за реформи беше забавена от липсата на стабилно правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Бик в атака
преди 6 години
Ми няма как все да се първи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още