IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е втори по ръст в Централна и Източна Европа през март

През първото тримесечие българският борсов индекс изпада от топ 5 за региона

17:50 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX се увеличава с 3,75% на месечна база през март, което го нарежда на второ място по ръст сред борсите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), показват изчисленията на Investor.bg.

Преди нас е само Латвия, чийто основен индекс бележи покачване от 4,03%, оглавявайки класацията за март.

SOFIX надминава по повишение своите балкански съседи. Гръцкият ASE се нарежда след нас с покачване от 3,12%. Сърбия е на пето място сред 19-те индекса, които Investor.bg следи, като BELEX нараства с 2,53% през миналия месец. След него - на шеста позиция, се нарежда турският ISE 100 с покачване от 1,68%, а две места по-надолу е Румъния с повишение от 1,25 на сто.

Източник: Изчисления на Investor.bg

Основният индекс на македонската фондова борса се понижава с 1,99% през март, което го нарежда на трето място по спад на месечна база в региона.

Най-силно се понижава хърватският CROBEX, който изтрива 10,43% от стойността си през март, следван от водещия словенски индекс, който се понижава с 2,12%. Общо десет борсови измерителя приключват миналия месец на червена територия.

С последната търговска сесия на 31 март приключи и първото тримесечие на годината. За този период SOFIX пада с няколко места в класацията, но въпреки всичко остава в Топ 10 по ръст в Централна и Източна Европа. Родният бенчмарк се нарежда на шесто място, като прибавя 8,11% към стойността си между януари и март.

Най-голям е тримесечният ръст на борсата в Казахстан (14,44%), следван от Румъния (13,89%), Турция (11,95%), Полша (11,90%) и Босна и Херцеговина (8,13%).

Общо три индекса понижават стойността си от началото на годината – водещият руски бенчмарк (-8,82%), словашкият (-2,79%) и хърватският (-0,28%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още