IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спиди" ще раздаде дивидент от 1,13 лв. за акция

През миналата година компанията даде дивидент в размер на 1,05 лв. за акция

11:38 | 15.06.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Спиди АД</em></p>

Снимка: Спиди АД

Куриерската компания "Спиди" АД ще разпредели паричен дивидент в размер на 1,13 лв. за акция, съобщава компанията чрез БФБ-София след взетите решения на провелото се на 14 юни общо събрание на акционерите.

Печалбата на дружеството за 2015 г. е в размер на 12,03 млн. лв., като 6,02 млн. лв. от нея ще бъде отделена за изплащане на дивидент на акционерите, което прави по 1,13 лв. на всяка акция преди данъчно облагане.

Остатъкът от печалбата за 2015 г. да бъде отнесен като неразпределена печалба, допълват от компанията. 

Това е третото поред увеличение на дивидента, след като през миналата година "Спиди" АД раздаде дивидент в размер на 1,05 лв. на акция, а през предходната година дивидентът беше в размер на 1 лв.

Решението за разпределянето на дивидента е взето на редовното годишно общо събрание на дружеството, проведено на 14 юни. Нетната сума на дивидента за физическите лица след удържане на данък в размер на 5% от брутната сума е 1,07 лв. за една акция.

Право на дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар АД като акционери до 14-ия ден след датата на общото събрание, т.е. 28 юни 2016 г. Дивидентът ще бъде изплатен еднократно в рамките на един месец от провеждането на общото събрание на акционерите.

Акционерите, които съхраняват акциите си по подсметки към инвестиционни посредници, ще получат дължимия дивидент чрез съответния инвестиционен посредник. Акционерите, съхраняващи акциите си по лични сметки в Централен депозитар АД, ще получават дивидента чрез „Уникредит Булбанк” АД - банката, обслужваща изплащането на дивидента, уточнява компанията в съобщението си.

Ръстът на разходите и инвестициите през миналата година са довели до спад на печалбата и на маржовете на „Спиди“ АД през първото тримесечие на 2016 г. спрямо първото тримесечие на миналата година, показва консолидираният отчет на дружеството за периода.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

За януари-март тази година консолидираната нетна печалба на дружеството се свива с 42,5% до 1,563 млн. лв. Неконсолидираният финансов резултат намалява с почти 34% до 1,859 млн. лв.

Акции на дружеството не са се търгували от 10 юни, когато бяха сключени две сделки за 766 лв. През последната година акциите на куриерската компания поевтиняват с 1,35%, но от началото на годината цената им расте с 12,27% при пазарна капитализация от 194,8 млн. лв.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още