IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара планина холд: Европа продължава да бъде сигурен и предвидим за нас пазар

Непазарното поскъпване на електроенергията за индустрията е тревожен факт, според холдинга

15:10 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стара планина следи отблизо развитието на европейската икономика и влиянието на световните процеси върху нея. Според компанията Европа продължава да бъде сигурен и значително предвидим пазар. Това коментира ръководството на холдинга в годишния си отчет за 2016 г., разпространен чрез БФБ – София.

Съществен ефект върху финансовото състояние на Стара планина холд АД оказва пряката зависимост от финансовото състояние на дъщерните и асоциираните предприятия, чиято дейност е предимно експортно ориентирана – основно към страните от Европейския съюз (ЕС).

„Процесите в европейската икономиката и особено в еврозоната са инертни, но през последната година отбелязват ниски, но стабилни ръстове. Краткосрочните заявки от страна на традиционните ни клиенти от Западна Европа се превърнаха в трайно установена практика. В този смисъл са възможни кратковременни флуктуации, които биха могли да се отразят положително или отрицателно на нашите резултати“, коментират от компанията. 

Към настоящият момент на ръководството на Стара планина холд АД не са известни конкретни тенденции и събития, които биха могли да окажат значително директно влияние върху бъдещата дейност и резултати на дружеството. 

Факторите, които се очаква да окажат влияние върху разходите през 2017 г., са пазарните цени на суровините и материалите за производство, регионалната пазарна цена на работната сила и цените на енергийните ресурси. „Непазарното определяне на значителна част от компонентите на цената на електроенергията в България ще продължи да рефлектира отрицателно върху нашите производствени разходи“, посочват от холдинга.

Основна задача пред ръководството на предприятията от групата е увеличаване на рентабилността, запазване на съществуващите и привличане на нови клиенти с качествена и срочно доставена продукция.

Формираната нетна печалба за 2016 г. е в размер на 5,2 млн. лв. Това е най-високата нетна печалба на холдинга през последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още