IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топливо стопява печалбата наполовина за една година въпреки продадените активи

Отчетено е увеличение на приходите от продажба на газ пропан-бутан през 2016 г.

11:59 | 27.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Топливо приключва 2016 г. с консолидирана печалба в размер на 123 хил. лв. в сравнение със спечелените 226 хил. лв. година по-рано, показва консолидираният отчет на дружеството за четвъртото тримесечие на 2016 г., разпространен чрез БФБ – София.

За сравнение дружеството отчита загуба от 1,98 млн. лв. в края на септември. Както Investor.bg писа още след излизането на междинния доклад в началото на февруари, без печалбите от операции с финансови активи и печалбите от продажба на дълготрайни активи компанията щеше да е на загуба от 5 млн. лв.

Нетните приходи от продажби на групата към края на декември възлизат на 207,9 млн. лв., като се понижават с 24% на годишна база. Отчетено е увеличение на приходите от продажба на газ пропан-бутан през 2016 г., което се дължи на консолидацията на търговските обеми на дружествата в групата.

Консолидацията на дружествата в групата доведоха и до увеличение на разходите за дейността спрямо 2015 г. С най-много нарастват разходите за персонала – с близо 50% до 10,4 млн. лв. Разходите за материали се увеличават с 13% до 1,7 млн. лв., докато разходите за външни услуги се повишават с 24,5% до 5,6 млн. лв.

До 31 декември са извършени четири съществени сделки с продажба на дълготрайни активи. Продадени са имоти в Пловдив, нафтопункт в Бургас, както и имот в Малко Църквище. От продажбата на дълготрайни активи през 2016 г. са постъпили 5,719 млн. лв. и е реализирана  печалба в размер на 2,8 млн. лв. Тя е с 5% по-висока в сравнение с 2015 г.

Към края на миналата година активите на групата възлизат на 187,4 млн. лв., което е с 10% повече в сравнение с края на предходната година. От общата сума на активите в баланса 66% са нетекущите активи, а 34% заемат текущите. Нетекущите активи се увеличават с размера на дълготрайните активи на консолидираното дружество „Синергон Петролеум“ ЕООД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Припомняме, че Топливо АД придоби Синергон петролеум ЕООД от мажоритарния си собственик Синергон холдинг АД на 18 януари 2016 г. срещу сумата от 1,468 млн. лв. Консолидацията на Синергон петролеум увеличи приходите от продажби на Топливо АД до 41,8 млн. лв. за януари-март 2016 г., което е с 8,7 млн. лв. повече от неконсолидираните приходи.

Текущите активи намаляват с 15,3 млн. лв., което се дължи на намаляване на материалните запаси и елиминиране на вътрешногруповите вземания на дружествата.

Сумата на пасива на групата се е увеличил с 16,5 млн. лв. спрямо предходната година, основно за сметка на нетекущите пасиви. На консолидирано ниво нетекущите пасиви се увеличават с размера на предоставения заем от „Синергон холдинг“ АД, сключени договори за финансов лизинг и задължения към Уникредитбанк на асоциирано дружество „Синергон Петролеум“ ЕООД.

Синергон холдинг АД е основен акционер в Топливо АД с дял от 73,42%.

От началото на годината акциите на Топливо поскъпват с 6,9%, като през последните 12 месеца ръстът е с 20,78% при пазарна капитализация от 25,188 млн. лв. 

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още