IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти година TriGranit търси подходящ терен за своя проект в София

Цените на парцели в София, подходящи за нуждите на компанията, са доста високи, дори в сравнение с Централна Европа, смята Евгени Ангелов, директор "Бизнес развитие" в TriGranit

09:28 | 08.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Евгени Ангелов. Снимка: личен архив
Евгени Ангелов. Снимка: личен архив

Вече почти една година унгарската инвестиционна и строителна компания TriGranit е в търсене на строителен терен в София или около нея, подходящ за изграждането на мултифункционален център, каза пред журналисти директорът на „Бизнес развитие“ на TriGranit Development Corporation Евгени Ангелов. Предвижда се проектът да включва търговска част, офиси и вероятно жилищни сгради.

В момента сме в процес на преговори за няколко терена в София и в околностите, но все още няма конкретен резултат“, коментира Ангелов. „Търсим парцел с големина между 50 и 100 дка, но предлагането им е много ограничено, а интересът към тях – висок“, добави той.

Според него в София в момента има 4-5 терена, които отговарят на изискванията на компанията, като голяма част от собствениците им не са частни и има нужда от окрупняване, което е дълъг и бавен процес.

Евгени Ангелов заяви, че цените на такива парцели варират и зависят от редица фактори, но като цяло цената им в София е доста висока, дори в сравнение с Централна Европа. По думите му размерът на инвестицията в проекта зависи изцяло от големината на терена и това колко и какви сгради могат да бъдат изградени върху него.

Засега TriGranit предвижда да инвестира около 200 млн. евро в България, като тази сума може да бъде вложена изцяло във въпросния комплекс, ако теренът позволява реализацията на проект с такива мащаби. „Бихме искали да изградим възможно по-мащабен и качествен комплекс, който включва различни типове обекти“, каза Ангелов. „Досега имахме възможност да започнем няколко проекта, но чакаме възможност за нещо по-голямо.“

TriGranit очаква да даде старт на проекта си не по-рано от края на 2007 г. Подобно на практиката си в другите държави и у нас тя смята да осъществи целия процес по изграждането на комплекса, включително намирането и покупката на терена, архитектурния проект, строителните работи, отдаването под наем и продажбата на имотите, както и управлението след това. При наличието на добро предложение обаче комплексът може да бъде продаден. За целта компанията ще ползва наши и чужди партньори и подизпълнители, като последните в почти цялата си част ще бъдат български фирми.

Предвижда се проектът да създаде около 4-5 хил. работни места, а желанието на компанията е да използва в максимален размер български материали и труд.

Наред с това Ангелов каза, че заложената сума от 200 млн. евро не представлява лимит и тя би могла да бъде увеличена при наличието на привлекателни инвестиционни възможности за други проекти.

Според Евгени Ангелов предимствата на компанията са в изграждането на офиси и търговски сгради. Това по думите му представлява област, в която се насочват по-малко инвеститори. Затова TriGranit предпочита да се фокусира върху нея, въпреки че в различни държави е изградила и хотели, и други обекти.

Интерес за инвеститора представлява най-вече изгодна възможност за проект в столицата и на втори план в останалите по-големи градове. При изгодна възможност не е изключен и проект по Черноморието, което обаче на този етап не представлява приоритет.

Утвърдени партньори на TriGranit от други търговски центрове по света са около 400 международни търговски вериги и компании като Benetton, Zara, Tesco, а за офисите – Vodafone, T-Mobile, IBM и др. Сред тях са и потенциалните наематели на бъдещия комплекс. Наред с тях има и големи български фирми, от които също се очаква интерес. Компанията цели да създаде добър търговски микс от наематели като супермаркети, кина, магазини за конфекция, бижута и услуги, за да може да удовлетвори възможно повече изисквания и нужди на клиентите.

Инвеститорът работи с международни архитектурни бюра и строителни компании, които са специалисти в областта на съответния проект. Освен тях той използва и български партньори, които работят съвместно с чуждестранните специалисти.

Относно планираното IPO на Лондонската или на Виенската борса, Ангелов каза, че в момента се водят преговори с различни инвестиционни банки, но на този етап няма развитие по въпроса.

В четвъртък Евгени Ангелов, заедно кмета на София Бойко Борисов, откри ремонтирания от TriGranit фонтан пред народния театър „Иван Вазов“. По думите на Борисов инвестицията в ремонта възлиза на над 30 хил. лв, вложени в нова инсталация, помпи, изолация и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още