IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в строителството във Великобритания се забавя най-рязко от 2009 г.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава втори пореден месец

16:24 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в строителния сектор във Великобритания се забавя през юли, показват данните на частната компания Markit, цитирани от WBPonline.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава втори пореден месец, след като преди това бяха регистрирани 37 поредни месеца ръстове. Стойността на измерителя пада от 46 пункта през юни до 45,9 пункта през седмия месец от годината, но остава над прогнозите за ниво от 42,4 пункта.

Обемът на продукцията намалява, но новите поръчки се понижават с по-слаб темп, сочи докладът на Markit.

Данните показват, че това е най-резкият спад от юни 2009 г. насам. 



„Изследването за юли е първото, което се основава на данни само след референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз, и потвърждава загубата на инерция през второто тримесечие на 2016 г., която се дължи основно на резкия и ускорен спад в бизнес строителството“, казва Тим Мур, старши икономист в Markit. “Понижените обеми на нови проекти, които би трябвало да заменят вече приключилите, допринасят за спада в заетостта, който се отчита за пръв път от над три години”, допълва той.

Данните от понеделник показаха, че производственият сектор във Великобритания също се забави рязко след референдума, на който мнозинството подкрепиха напускане на ЕС.

По-рано през юли британската статистическа служба съобщи, че продажбите на дребно през юни са се свили след два поредни месеца ръст.

Все пак британската икономика успя да ускори ръста си през второто тримесечие и записа повишение от 0,6% на тримесечна база. На годишна база ръстът е 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още