IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в еврозоната остана 11,5% през септември

Най-ниските нива остават в Австрия и Германия, а най-високите – в Гърция и Испания

15:05 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в еврозоната остана 11,5% през септември

Равнището на безработицата в еврозоната остана без промяна през септември, добавяйки допълнителна доза загриженост, че застоят в икономиката би могъл да доведе до изпадане в рецесия.

Данните на Евростат показаха, че безработицата в еврозоната е достигнала 11,5% през деветия месец на годината.

Детайлната разбивка на безработицата в различните държави-членки варира в широки граници, като най-ниските нива са отчетени в Австрия и Германия, а най-високи – в Гърция и Испания.

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, броят на безработните лица е намалял с 22 000 през октомври, а безработицата е останала непроменена на ниво от 6,7% според най-новите данни на агенцията по труда Bundesagentur fuer Arbeit.

Отделен доклад показа, че ръстът на потребителските цени в 18-те страни от еврозоната е отчел минимално ускорение през октомври в сравнение с предходния месец. Годишната инфлация на потребителските цени във валутния блок се ускори до 0,4% след покачването от 0,3% през септември.

Изключвайки енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, основните потребителските цени пък нараснаха с 0,7% през октомври в сравнение с покачването от 0,8% през септември.

Слабите данни за заетостта вървят ръка за ръка с постоянно ниската инфлация и ръководството на Европейската централна банка се опитва да се бори чрез прилагане на безпрецедентни мерки, включително покупки на обезпечени с активи ценни книжа, понижаване на лихвения процент и нова порция евтини заеми за банките.

Според мнозина анализатори централната банка ще продължи да облекчава паричната си политика през следващите месеци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още