IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика расте с 0,6% трето поредно тримесечие

Цялата 2016 година бележи най-слабия ръст от 2013 г. с повишение от 2%

12:38 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания расте по-бързо, отколкото икономистите очакваха, продължавайки да опровергава прогнозите, че Brexit ще попречи на експанзията, съобщава Bloomberg.

Повишението на БВП през четвъртото тримесечие на миналата година възлиза на 0,6% на тримесечна база на фона на очаквания за 0,5% ръст. Така периодът октомври-декември 2016 г. бележи 16-тото поредно тримесечие ръст. Повишението на годишна база е 2,4 на сто.

Разширението е задвижвано изцяло от услугите, подпомогнати от потребителските разходи, липса положителен импулс от страна на промишлеността и строителството, показват данните на Националната статистическа служба.

Все пак подкрепата за икономиката от страна на потребителите може да отслабне тази година заради поевтиняването на паунда, което ускорява инфлацията и по този начин свива реалните доходи.

Това е първото четене на данните и то се базира на 44% от данните, които се използват за цялостните изчисления. Секторът на услугите расте с 0,8% и компенсира стагнацията в индустриалното производство. Промишлеността се свива с 0,7 на сто.

Така през 2016 г. британската икономика нараства с 2%, което е забавяне спрямо 2,2% през 2015 г., както и най-слабият ръст от 2013 г. Очакванията тази година са за забавяне до 1,2%.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още