IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в еврозоната се задълбочава, потребителските цени спадат с 0,6%

Януари е вторият пореден месец на отстъпление на цените според данните на Евростат

13:00 | 30.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията в еврозоната се задълбочава, потребителските цени спадат с 0,6%

Потребителските цени в еврозоната отчитат нов спад през януари според последните данни на Евростат, цитирани от WBP Online. Новината може да окаже допълнителен натиск върху Европейската централна банка, която в началото на март ще започне с покупките си на държавни и корпоративни облигации в опит да извади валутния блок от дефлационната спирала.

Инфлацията в 19-те държави, които използват еврото, отчита отрицателен темп от 0,6% на годишна база през първия месец на 2015 г. По този начин януари става вторият пореден месец на дефлация във валутния блок след отстъплението от 0,2 на сто през декември.

Инфлационният темп е най-ниският от началото на статистическото отброяване от Евростат през 1999 г. и шестият пореден на спад на потребителските цени. Анализаторите очакваха по-леко отстъпление от 0,5%.

В същото време т.нар. базисен индекс на потребителските цени, който изключва енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, се покачва с 0,5% през отчетния месец, измерен на сезонно изгладена и годишна база. През декември повишението бе в размер на 0,7 на сто.

Движението на потребителските цени е в разрез с желанията на европейските централни банкери, които в опит да се противопоставят на дефлацията обявиха мащабна програма за покупки на активи до септември 2016 г. Институцията ще заделя по 60 млрд. евро на месец за покупките на държавни и корпоративни облигации по модела на програмата за количествени улеснения в САЩ.

Въпреки че членовете на Изпълнителния съвет на ЕЦБ признават, че по-ниските цени на петрола трябва да увеличат покупателната способност и да не „задушат“ потребителското търсене, те посочват инфлацията за основния бич на икономическото развитие. Според тезата им големите купувачи и фирмите забавят целенасочено покупките и инвестициите си, тъй като очакват допълнителен спад на цените, което пък от своя страна потиска цялостната икономическа активност.

Непосредствено след представянето на данните еврото поскъпва леко спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още