IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Неравенството в еврозоната се е увеличило след дълговата криза

Най-богатите 5% от домакинствата притежават 37,8% от нетното благосъстояние

15:54 | 23.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Концентрацията на богатство сред най-богатите домакинства в еврозоната се е увеличила от дълговата криза насам, въпреки че нивата на благосъстояние като цяло са се понижили заради по-ниските цени на жилищата. Това показват резултатите от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

Най-богатите 5% от домакинствата притежават 37,8% от нетното благосъстояние през 2014 г.  През 2010 г. този дял е бил 37,2%. Най-бедните 5% от своя страна имат само задължения през 2014 г., показват резултатите от изследването, базирано на 84 хил. домакинства. 

След няколко вълни на рецесия кризата в еврозоната повиши неравенствата. Така например страни в периферията - като Италия, Испания, Португалия и Гърция, имаха сериозни затруднения, а държавите в ядрото на валутния съюз се възстановиха по-бързо.

Медианното благосъстояние на едно домакинство от еврозоната се е понижило с около 10% до 104 100 евро през четирите години до 2014 г. заради спада на цените на имотите, особено за най-бедната една пета от населението, посочва ЕЦБ.

„Спадът в нетното благосъстояние се дължи основно на понижението в цените на активите, особено на недвижимите имоти“, пише в доклада на банката. Експертите допълват, че изменението е по-голямо за по-бедните домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Заглавието е пилат-понтийско , ограбването е точната дума , но Инвестора няма да си рискуват заплатките да го изпишат както трябва !Та да си дойдем на думата , ограбването е лошо нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Неравенството лошо ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
wag1111
преди 7 години
Мм да за съжаление си много прав. ЕС е една пирамидка така да се каже, от която немските измамници май са най-отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"След няколко вълни на рецесия кризата в еврозоната повиши неравенствата. Така например страни в периферията - като Италия, Испания, Португалия и Гърция, имаха сериозни затруднения, а държавите в ядрото на валутния съюз се възстановиха по-бързо."Държавите в ядрото ограбиха периферията и продължават да я ушиват в дългове ! А иначе ЕЦБ е адски прозорлива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още