IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано остави паричната си политика без промяна

Управителният съвет на банката потвърди решението си, че обемът на изкупуваните облигации ще бъде понижен от 80 млрд. до 60 млрд. евро месечно от април

15:10 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави паричната си политика без промяна на второто си заседание за 2017 г.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, лихвата по пределното кредитно улеснение е 0,25%, а депозитната лихва остава -0,4%.

Управителният съвет на банката потвърди решението си, че обемът на изкупуваните облигации ще бъде понижен от 80 млрд. до 60 млрд. евро месечно от април. 

В изявлението на банката пише, че управителният съвет все така очаква основните лихвени проценти да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

Точно две години след като ЕЦБ стартира програмата за изкупуване на облигации, инфлацията е над целевото ниво, поради което нарастват призивите за свиване на стимули.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги неколкократно посочи, че ускоряването на цените се дължи основно на по-скъпия петрол и че политическите рискове в еврозоната имат потенциала да спънат възстановяването.

Драги ще направи коментар за приетите решения на пресконференция днес от 15:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още