IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга контрола над биткойна и парични преводи, за да ограничи тероризма

Планира се по-строг контрол над всички разплащателни методи, които могат да се извършат анонимно и да се използват от терористи

19:57 | 20.11.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще увеличи контрола над предплатените карти, паричните преводи от мигранти и сделките с биткойни в опит да ограничи финансирането на тероризма след атаките в Париж, предаде Ройтерс.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС са постигнали споразумение в петък в Брюксел да затегнат проверките на тези разплащателни методи, които могат да се извършат анонимно и да се използват от терористични групировки за финансиране на атентати.

Министрите призоваха Европейската комисия (ЕК) „да затегне контрола над методите за небанкови плащания като електронни/анонимни разплащания, парични преводи от мигранти, компании за пренос на пари в брой, виртуални валути, прехвърляне на злато или други ценни метали и предплатени карти в съответствие с риска, който те представляват“, пише в съвместно изявление след края на срещата.

Министрите искат от Еврокомисията да представи предложения как да се увеличат проверките на тези методи за разплащане.

В изявлението се призовава също за по-ефективни ограничения на нелегалната търговия с предмети с културна стойност. Целта е да се намалят продажбите на откраднати произведения на изкуството.

Подчертава се и категоричният ангажимент на министрите да „осигурят бързо и ефективно замразяване на активи на терористи в рамките на Съюза.“

ЕК вече оценява рисковете на няколко разплащателни метода, които могат да се ползват за финансиране на тероризма и пране на пари.

„Сред секторите, които оценяваме, ползването на виртуални валути ще подлежи на особено засилено внимание“, казва служител на ЕК.

Биткойнът е най-разпространената виртуална валута и се използва като средство за бързо и анонимно прехвърляне на пари чрез мрежата без проверка от трета страна.

Предплатените карти включват всички разплащателни карти, които могат да се заредят със средства и да се ползват за покупката на стоки и услуги.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Не е далеч времето, когато всеки втори свободен човек ще бъде категоризиран като потенциален терорист.Някой трябва да каже баста на тези хора, поставени от мафията да пазят системата, налагаща монопол над платежните системи с цел да принуди плебса да плати откраднатите и похарчени (по няколко пъти) държавни пари...Със един режисиран терористичен акт се опитват да си решат много икономически проблеми.. Ако е необходимо и още ще има. Ясно беше намекнато за това ПЪРВО от Оланд, след това от Обама и накрая от ИД (CIA).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Пак ще гласуват глупости. Това е като забраната на математиката (криптографията). Просто няма как да стане.Лошите последствия от законите, които ще гласуват ще се отразят основно на европейските граждани и на второ място на намиращите се в ЕС чужденци.На терористите тези регулации няма да навредят повече, отколкото на европейските граждани.Същата глупост е и регулирането на търговията с оръжия. Терористите нямат намерение изобщо да се занимават със спазване на регулациите, само спазващите закона ще го спазват (да, знам че е тавтология, но как по друг начин да го обясниш на ***, които гласуват законите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
*** Т.ъпотията аре ве некви бандзови ше се налагат тука, аз викам да обесим някой в тоя ЕС парламент най накрая много бих искал да почна с Драгито бой, е.бане и на почивката камъни да носи тоя нерез .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още