IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство нараства през ноември

Данните са сигнал, че най-голямата икономика в Европа е приключила годината на стабилна основа

14:01 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското индустриално производство се повишава през ноември и отправя сигнал, че най-голямата икономика в Европа е приключила годината на стабилна основа, съобщава Bloomberg.

Сезонно изгладените данни показват, че продукцията се увеличава с 0,4% на месечна база. Предходния месец повишението беше 0,5%, показват данните на Министерството на икономиката на страната. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст в размер на 0,6%. Все пак Bloomberg посочва, че показателят обикновено е волатилен.

Отделен доклад на Федералната статистическа служба Destatis показа, че износът се повишава с 3,9%, а вносът – с 3,5 на сто на месечна база през ноември.

„Германия се справя добре – икономиката расте достатъчно бързо, за да подкрепи заетостта, и достатъчно бавно, за да избегне силен инфлационен натиск“, казва Андреас Шойерле, икономист в Dekabank във Франкфурт.

Индустриалното производство е подкрепено от 1,5% ръст в строителството. Промишлеността записва 0,4% повишение, а производството на енергия се понижава с 0,4%. Като цяло на годишна база индустриалното производство се повишава с 2,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още