IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика се свива с още по-рязък темп, сочи ревизия на данните

Сезонно изгладените данни показват, че БВП се свива с 1,2% на тримесечна база, след като предварителните данни през февруари показаха 0,4% спад

15:32 | 06.03.17 г. 2
<p>
	Пристанището Пирея. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пристанището Пирея. Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Гърция се свива през последното тримесечие на 2016 г., след като отчете две поредни тримесечия ръст, съобщава Ройтерс, позовавайки се на второто четене на данните от статистическата служба ELSTAT. Така представянето на гръцката икономика в края на миналата година се оказва далеч по-зле от очакваното.

Сезонно изгладените данни показват, че БВП се свива с 1,2% на тримесечна база, след като предварителните данни през февруари показаха 0,4% спад.

На годишна база спадът възлиза на 1,1%, а първоначалните изчисления сочеха ръст от 0,3 на сто.


source: tradingeconomics.com

Гърция е изправена пред преглед на спасителната й програма, който предвижда либерализиране на трудовите закони. Затова властите в Атина искат да покажат, че данъците и намалените пенсии, договорени миналата година в пакета на стойност 86 млрд. евро, ще дадат резултат и ще доведат до възстановяване тази година, коментира Ройтерс.

По-рано премиерът Алексис Ципрас заяви при заседание на министерския съвет, че икономиката обръща нова страница и предстои да покаже „изключително високи“ нива на ръст тази година.

Основните фактори за спада в БВП са по-слабото потребление и нетният износ, който има отрицателен принос.

Потреблението на домакинствата се понижава с 1,1% на тримесечна база, вносът расте с 4,5 на сто, а износът се понижава с 1,4%. 

„Ревизиите на данните предполагат, че ръстът на БВП ще е отрицателен (0,1%) през 2016 г. По-рано се очакваше миналата година гръцката икономика да се е разширила с 0,3%“, коментира Платон Монокрусос, икономист от Eurobank. По думите му частното потребление остава на положителна територия вече трето поредно тримесечие въпреки данъчното бреме.

Възстановяването ще бъде ключово за понижаване на безработицата, която е близо 23% - най-високото ниво в еврозоната. Освен това Гърция трябва да поддържа бюджетен излишък от 1,75% от БВП (като се изключат плащанията за обслужване на дълга), както изискват международните кредитори на Атина.

Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ) очакват през 2017 г. гръцката икономика да се разшири с 2,7 на сто. Според централната банка на Гърция ръстът ще е 2,5 на сто, ако скоро приключи прегледът на спасителната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Patilan
преди 7 години
Опааа, от гръцка драма влизаме в гръцка трагедия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още