IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Малайзия надхвърли очакванията през второто тримесечие

Големият износ и силното вътрешно потребление са с основен принос за ръста от 6,4% на БВП

11:21 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Малайзия надхвърли очакванията през второто тримесечие

Икономиката на Малайзия се разширява с повече от очакваното през второто тримесечие, благодарение на висок износ и силно потребление, съобщава CNBC.

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната нараства до 6,4%, спрямо година по-рано и очаквания на анализаторите за ръст от 5,8 на сто.

Малайзийския рингит увеличава печалбите си, достигайки сезонен връх срещу долара след новините, докато малайзийските акции не реагират при вяла търговия.

„Силните резултати за износа надвишават очакванията“, заяви гуверньорът на централната банка на страната Зети Ахтар Азис на пресконференция след публикуването на данните. „Вероятността годишният растеж да надхвърли направените по-рано прогнози е голяма“, добави тя.

Усилията на централната банка да намали потребителския дълг в страната работят по план, отчитайки „по-умерени“ нива на дълга на домакинствата в последно време, каза още Зети. „Ако поддържахме прекалено стриктна политика, това би се отразило в прекомерна корекция“, посочи тя.

За да понижи нивата на растящия дълг централната банка вдигна основния си лихвен процент за пръв път от три години през миналия месец с 25 базисни пункта до 3,25%. Според икономистите обаче ще е нужно повече от това, за да бъдат разколебани кредитополучателите. Следващата среща на централната банка ще се състои през септември.

Силните данни създават грешно впечатление за неудържим растеж, смята икономистът в BNP Paribas Филип МакНикълъс.

„Резултатите са изключително силни, но зад тях стоят някои тревожни тенденции. Растежът бива теглен главно от износа в промишлеността и добивната индустрия, но и двете нарастват с темпове, които трудно ще бъдат поддържани в бъдеще“, посочва той. 

„Промишленият сектор се разраства с 16% на годишна база през второто тримесечие, а минното дело – с около 30 на сто. Тук би трябвало да си зададем въпроса доколко това представяне ще може да бъде поддържано през третото тримесечие. По-вероятно е тези тенденции да се забавят“, казва МакНикълъс.

Докато промишлеността и минната индустрия се разширяват главоломно, секторът на услугите изостава, сигнализирайки за слаба вътрешна икономика.

„Секторът на услугите се разраства с годишен темп от 4% между април и юни, което значително не отговаря на силните сигнали, които общите данни за БВП изпращат“, отбелязва МакНикълъс. „Като цяло все още имам опасения, че икономиката не се представя толкова добре, колкото предполагат данните“, заключава той.

Barclays от своя страна гледа по-оптимистично на перспективите пред икономиката на Малайзия, повишавайки прогнозата си за годишния ѝ растеж до 5,9% от 5,7 на сто. Силните резултати също така увеличават възможността за по-нататъшни мерки на затягане, отбелязва банката.

„Силният растеж оказва натиск върху Централната банка на Малайзия да затегне още паричната политика в условията на устойчив инфлационен натиск“, коментира Рахал Бахория от Barclays. „Ние поддържаме очакванията си централната банка да добави нови 25 базисни пункта към основната лихва до края на годината, като най-вероятно това ще се случи през септември“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още