IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания с ръст от 0,7% през третото тримесечие

Измерена на годишна база, британската икономика е нараснала с 3% според националната статистика

12:58 | 26.11.14 г.
Икономиката на Великобритания с ръст от 0,7% през третото тримесечие

Британската икономика се е разширила с 0,7 на сто в периода юли-септември и според втората официална оценка на растежа на Службата за национална статистика (ONS), предава WBP Online.

Измерена на годишна база, икономиката на Обединеното кралство е нараснала с 3% през третото тримесечие, запазвайки също темпа спрямо по-ранната оценка.

Промишлеността е нараснала с 0,2 на сто – без промяна спрямо предходното тримесечие, като добивът на петрол и газ от Северно море е бил в основата за минималното разширение. Промишленото производство се забави до 0,4% в предходните три месеца.

В строителния сектор темпът на растеж също остана без изменение при 0,8% в сравнение с 0,7% в предходните три месеца.

Що се касае до разходната част на БВП, потреблението на домакинствата отново е било водещо, отчитайки ръст от 0,8% между двете тримесечия. Разширението е най-голямото от 2010 г. насам и е допринесло с 0,5 процентни пункта към цялостния растеж.

В отделен доклад ONS посочи, че бизнес инвестициите са намалели с 0,7% през третото тримесечие в сравнение с второто, но са се покачили с 6,3% на годишна база.

Бизнес инвестициите през третото тримесечие са били общо 44,60 млрд. паунда или с 332 млн. паунда по-малко на тримесечна база. Последният път, когато индикаторът спадна бе през второто тримесечие на 2013 г., когато също намаля с 0,7%.

Данните за индекса на услугите също бяха публикувани в сряда, като показаха по-добър от очакваното резултат. Активността в сферата на услугите е нараснала с 0,5% в периода между август и септември при очаквания за ръст от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още