IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалната активност в Китай се свива за осми пореден месец през октомври

Все пак темпът на свиване е по-бавен в сравнение със септември, сочат данните на Markit/Caixin

10:18 | 02.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалната активност в Китай се свива за осми пореден месец през октомври, но с по-бавен темп, по всяка вероятност заради съживяването на износа, сочи PMI индекса на Markit/Caixin, цитиран от Ройтерс. Стойността му се покачва леко от 47,2 пункта през септември до 48,3 пункта през октомври, но фактът, че остава под 50 пункта, показва, че секторът се свива.

Резултатът е най-високият от юни 2015 г. и вероятно ще подхрани надеждите, че дългото свиване в индустрията е към своя край. Все пак все още има съмнения дали китайската икономика ще успее да отбележи скромен ръст през четвъртото тримесечие.

Данните показват, че новите поръчки за износ нарастват за пръв път от юни, макар и скромно. Подиндексът посочва повишение от 44,6 до 50,7 пункта през октомври. 

Търсенето остава незадоволително, като общият подиндекс, който обхваща както вътрешното, така и външното търсене, се свива за четвърти пореден месец през октомври, макар и с по-бавен темп, отколкото предния месец.

„Лекото повишение показва, че свиването в индустрията като цяло се забавя, което означава, че по-ранните мерки за стимули вече имат ефект“, казва Хъ Фaн, главен икономист в Caixin Insight Group.

В сектора на производството за 24-и пореден месец има съкращения на работните места заради слабите продажби, но все пак тези съкращения са с най-бавен темп от три месеца.

Официалните правителствени данни за индустрията от неделя също показаха, че активността в сектора изненадващо се свива за трети пореден месец. Резултатите за износа отчетоха спад в поръчките за износ, както и продължаващи съкращения на персонал.

Ройтерс посочва, че частното проучване на Markit/Caixin се фокусира предимно върху малки и средни предприятия, които имат по-големи трудности вследствие на забавянето на икономика, докато официалните данни на властите се базират на проучване сред големите държавни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още