IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се ускорява през април

Изменението се дължи основно на по-малкия спад на годишна база в цените на бензина

18:02 | 20.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Канада се ускорява от 1,3% през март до 1,7% на годишна база през април и по този начин отговаря на пазарните очаквания, съобщи WBPonline.

Индексът на канадската централна банка за базисната инфлация пък нараства от 2,1 до 2,2% на годишна база. Базисната инфлация изключва колебливите цени на енергията.

Ускорението в широкия индекс подкрепи канадския долар, който в четвъртък поевтиня до шестседмично дъно спрямо щатския долар.

През април канадците са плащали повече за транспорт, като този измерител се повишава с 0,9% на годишна база след спад от 1% през март. 

Изменението се дължи основно на по-малкия спад на годишна база в цените на бензина, които се понижават само с 5,8% през април. Предишния месец поевтиняването беше 13,6%. Освен това на месечна база бензинът поскъпва с 8,9%, което е най-резкият скок от над една година.

От друга страна, ръстът на цените на хранителните продукти, които се включват в базисната инфлация, започва да се забавя на годишна база. Те поскъпват с 3,2 на сто спрямо 3,6% през март.

Като цяло отслабва ефектът от слабия канадски долар, който повишаваше вносните цени, тъй като валутата се представя много по-добре от януари насам.

Следващата седмица трейдърите ще следят заседанието на Канадската централна банка в сряда, на което прогнозите за инфлацията може да бъдат подобрени.

„Повишението на вносните цени, провокирано от поевтиняването на валутата, е повече от компенсирано от ниските цени на енергията и от свръхкапацитета в индустрията. С изчезването на тези фактори инфлацията се очаква да се доближи до базисната и по устойчив път да достигне до целевото ниво през второто полугодие на следващата година“, заяви управителят на банката Стивън Полоз в края на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още