IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: АЦБ е склонна да толерира инфлация над целевото ниво в името на растежа

Коментарът му е в контекста на рязкото поевтиняване на паунда, което повиши очакванията за инфлацията до най-високо ниво от 2014 г.

16:03 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни посочва, че може да толерира инфлация над целевото ниво. Така той подсказва, че подкрепата за икономическия ръст остава приоритет след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), съобщи Bloomberg.

Коментарите на Карни са в контекста на рязкото поевтинявана на паунда, което повиши вносните цени и очакванията за инфлацията до най-високото им ниво от 2014 г.

Управителят на АЦБ и повечето членове на комисията по парична политика заявяват, че биха подкрепили още едно понижение на основния лихвен процент тази година, но прогнозите за бързо ускорение на инфлацията може да променят плановете. 

Въпреки наличието на ранни сигнали за покачване на цените, Карни не изключва възможността от нови стимули. По думите му мерките досега – еднократното понижение на лихвения процент с 25 базисни пункта до 0,25%, са оправдани предвид перспективите пред безработицата.

„Оценката ни през лятото беше, че може да се изправим пред още 400 – 500 хил. нови безработни през следващите няколко години“, казва той. „Така че бихме толерирали малко покачване над целевите нива на инфлацията, за да избегнем тази ситуация, за да противостоим на шока“, допълва Карни.

През август инфлацията във Великобритания беше едва 0,6%, което е доста под целевото ниво от 2%. Последните прогнози на централната банка обаче предвиждат ръстът на потребителските цени да надвиши тази граница през следващата година. Според JPMorgan Chase през второто тримесечие на 2017 г. инфлацията ще бъде 2,6 на сто.

Следващото заседание на АЦБ е на 3 ноември. Тогава ще бъдат публикувани и нови макроикономически прогнози. Според заместник-управителя на институцията Джон Кънлиф те ще бъдат много важни и ще взимат предвид последните движения във валутния курс. Тази седмица лирата поевтиня с 2% и така отслабването на валутата от 23 юни насам достига 18 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още