IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Brexit вече натежава над икономиката

Несигурността около напускането на ЕС се отразява също и на преговорите по заплащанията, пояснява гуверньорът на АЦБ

17:24 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Управителят на Английската централна банка Марк Карни предупреди, че несигурността по отношение на Brexit вече засяга икономиката.

Коментара си Карни направи, след като АЦБ гласува да остави без промяна водещата си лихва на рекордния минимум от 0,25 на сто, след като забавянето на инфлацията заглуши призивите за повишаване на лихвата. Същевременно обаче Комитетът по парична политика на институцията понижи очакванията си за ръста на икономиката за тази и идната година.

След ревизията на икономическия ръст лирата се понижи до деветмесечно дъно спрямо еврото, предава BBC. Паундът поевтиня с 0,76% до 1,1063 евро.

Карни заяви, че инвестициите на бизнеса са по-бавни, отколкото би трябвало да се очаква, именно заради Brexit. „Това става очевидно след обсъжданията ни с представители на бизнеса в цялата страна", каза той. „Несигурността относно евентуалните отношения се отразява на решенията на някои бизнеси". 

Според Карни инвестициите са по-слаби, отколкото би трябвало да се очаква "в много силен свят" и последиците от това започват да се усещат: „Скоростта на икономиката е забавена". 

„Отлагането на инвестициите ще означава, че капацитетът за доставки в икономиката се разширява с по-бавен темп", заяви Карни по време на пресконференцията си. „Скоростта на разширяване на икономиката се забавя ... това има последствия, може да има последици за паричната политика, в зависимост от развитието на търсенето".

Той добавя, че несигурността около напускането на ЕС се отразява също и на преговорите по заплащанията.

„Някои елементи на несигурност около Brexit засягат договарянето на заплатите. Някои фирми, потенциално значителен брой фирми, са по-малко склонни да увеличат възнагражденията, тъй като не е толкова ясно какъв ще бъде техният достъп до пазара през следващите няколко години", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още