IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите на германския бизнес спаднаха до десетмесечно дъно през септември

Индексът за нагласите за бъдещето на ZEW спадна до 12,1 пункта спрямо 25 пункта месец по-рано

13:06 | 15.09.15 г.
Нагласите на германския бизнес спаднаха до десетмесечно дъно през септември

Икономическите нагласи в най-голямата европейска икономика – тази на Германия, продължават да спадат, подчертавайки, че бъдещи подобрения в икономиката на страната са малко вероятни, пише WBP Online.

Оптимизмът сред германските анализатори и инвеститори продължава да намалява и през септември, показва последното проучване на германския Център за икономически изследвания ZEW. Опасенията са, че забавянето в Китай ще е насрещен вятър за експортно ориентираната германска икономика.

Индексът на ZEW за нагласите за бъдещето, оценяващ настроенията на 350 респонденти за следващите шест месеца, спадна до 12,1 пункта през септември, за да запише десетмесечно дъно. Месец по-рано индексът отчете 25 пункта.

В същото време индексът за настоящата ситуация на пазара отчете 67,5 пункта през септември, което е подобрение спрямо отчетените 65,7 пункта през август.

И двата индикатора се получават чрез анкетен метод и измерват разликата между дела на оптимистичните и песимистичните настроения, като нива над 0 показват превес на оптимизма.

На фона на скорошното забавяне в китайската икономика, което заплашва да се отрази негативно на глобалната търговия, анализаторите подчертават и възможния отрицателен ефект върху най-голямата европейска икономика. Германия е третият по големина търговски партньор на Китай. Но последните данни не показват търговията на страната да е особено засегната от ситуацията в Китай, след като износът и вносът удариха рекорден връх през юли и вероятно износът ще запише нов рекорд тази година.

Ръстът на износа на страната е 2,4% през юли до 103,4 млрд. евро и изпреварва ръста на вноса, който е 2,2% до 80,6 млрд. евро.

Но според анализаторите Германия трябва да подпомогне вътрешното търсене на фона на притесненията, че забавянето в Китай ще удари еврозоната.

„Новината за размера на износа на Германия е безапелационна; истината е, че търговският излишък на страната е все по-голям и по-голям. Той е като една гигантска гъба, завземаща търсенето от останалата част от света“, заяви Стивън Кинг, ръководител в HSBC.

„Спестяванията в световната икономика трябва да се поставят на първо място, а това, от което се нуждаем, е Германия да намали търговския си излишък и да подпомогне вътрешното търсене, като по този начин ще подпомогне останалата част от еврозоната и света“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още