IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулевата инфлация отново застигна Япония

Този резултат не отчита ефекта от повишаването на данъка върху продажбите през миналия април

10:41 | 27.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Япония продължава да има проблеми с инфлацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Япония продължава да има проблеми с инфлацията. Снимка: Ройтерс

Спадът на цената на петрола усложнява все повече задачата на Японската централна банка да постига инфлационните си цели. През февруари инфлацията в Япония се е върнала към нулевото равнище за първи път от май 2013 г. под влияние най-вече на поевтиняването на петрола, което е сигнал, че архипелагът далеч не е преборил дефлацията, затрудняваща  икономиката му от около 15 години, предаде Ройтерс.

Този резултат не отчита ефекта от повишаването на японския ДДС (данък върху продажбите) през април миналата година, уточняват световните агенции.

Иначе основната инфлация в Япония е 2% за февруари, отслабвайки спрямо 2,2% през януари, отчете правителството. На месечна база цените спадат с 0,1%, което е четвърти пореден спад.

Припомняме, че в средата на март президентът на японската централна банка Харухико Курода предупреди, че инфлацията може да стане отрицателна заради спадащи цени на петрола. Първоначално централната банка искаше да постигне целта си от 2% инфлация до тази пролет. Впоследствие постигането на целта бе отложено за следващата година.

„Мисля, че това ще увеличи натиска над Централната банка на Япония да задържи своя крак върху педала на газта", заяви Джо Зидъл, портфолио стратег на Richard Bernstein Advisors, пред CNBC. „Налице е липсата на единодушие между централната банка и правителството поради количествените облекчения“. 

Друга статистика, оповестена днес, сочи, че домакинствата в страната са свили потреблението си с 2,9 на сто през февруари спрямо година по-рано. Основните заплати пък са се понижили с 1,9 на сто, спадайки за 13-и пореден месец, информира AFP.

Вялият растеж на заплатите е намалил покупателната сила  на потребителите. Положителен сигнал все пак е, че безработицата е намаляла до 3,5 процента през февруари спрямо 3,6 процента месец по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Това което се разбира под дефлация не е самата дефлация , а неидентифициран и непонятен за икономистите процес водещ до обратното на това което си мислят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
става въпрос, че не могат да те обират и ги боли под жлъчката :)) Чудят се по какъв начин да ни вземат и последните жълти стинки в джоба ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
И кое му е лошото на дефлацията? Същата я има при редица стоки, като например, мобилни телефони, компютри, телевизори и всякаква черна техника (повишаване на качеството при запазване на цените също е дефлация). Дефлация има и при мобилните комуникации. Т.е., дефлация има при всички високо технологични продукти и въпреки това те се развиват с най-високи темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Страната на изгряващата дефлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още