IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на основни машини в Япония се сринаха със 7,9% през юни

През второто тримесечие индикаторът е нараснал с 2,9%, но притесненията, че икономиката на страната се свива, се увеличават

10:19 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поръчките на основни машини в Япония се сринаха със 7,9% през юни

Поръчките на основни машини в Япония се сринали до най-ниското си ниво от година насам, увеличавайки притесненията, че икономиката на азиатската държава е претърпяла свиване през второто тримесечие на годината, съобщава Ройтерс.

Поръчките на основни машини в страната са намалели със 7,9% през юли на месечна база, като се представят по-слабо от очакванията на пазарните анализатори, които бяха заложили на спад от 5,3%, съобщава WBP Online. За сравнение - през май индикаторът записа ръст от 0,6% на месечна база, а през април ръстът беше от 3,8%.

Обобщените данни за второто тримесечие показват, че поръчките на основни машини са нараснали с 2,9% спрямо предходния период и така записаха четвърти пореден период на ръст.

Спадът в този ключов показател кара анализаторите да предвиждат икономически спад през второто тримесечие в Япония. Официалните данни ще излязат на 17 август.

От своя страна японските власти виждат малка вероятност икономиката да се е върнала на негативна територия, предвиждайки тя да продължи да бележи умерен ръст, коментира Ройтерс.

Слабите данни биха могли да породят съмнения относно перспективите пред бъдещото развитие на страната, а в комбинация със забавянето в растежа на Китай добавят допълнителен натиск върху Японската централна банка (ЯЦБ) да ревизира оптимистичните си прогнози и да обмисли нови стимули, които да подкрепят експанзията.

Припомняме, че след последната си среща ЯЦБ очаквано не промени паричната си политика.

„Има риск забавянето в чужбина да засегне експорта и да накара японските компании да отложат инвестиционните си планове. Но все още не виждам това да се случва“, коментира Хиденобу Токуда, главен икономист в Mizuho Research  Institute.

Според него автоматизацията на японските заводи, локализирани в Китай, и устойчивият растеж в САЩ са подпомогнали търсенето на машини от чужбина, като поръчките са скочили с 20,3% през юни. Поръчките от чужбина не са част от поръчките на основни машини.

Според проучване, проведено от администрацията на японското правителство, поръчките на основни машини ще отскочат през следващите шест до девет месеца, като се очаква ръст от 0,3% през третото тримесечие на годината, забавяйки се спрямо второто тримесечие.

Проучване на Ройтерс показва, че две от пет японски компании планират да увеличат капиталовите си разходи тази година.

Припомняме, че индустрията на страната се разшири с 1,1 през юни, а излишъкът по текущата и сметка се изкачи на петгодишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още