IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ се подобрява до най-високото си ниво от година

Измерителят за очакванията за следващите няколко години отчита най-рязък скок от 2006 г. насам

18:13 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителското доверие в САЩ се повишава през май до най-високото си ниво от близо година, сочи проучването на Мичигансия университет, цитирано от Bloomberg. 

Предварителният индекс расте до 95,8 пункта, което е най-високото ниво от юни насам, което може да се приеме като възможност за засилване на потребителските разходи. През април нивото на барометъра беше 89 пункта. Консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за стойност от 89,5 пункта. 

Измерителят за очакванията за следващите няколко години отчита най-рязък скок от 2006 г. насам – от 77,6 пункта през април до 87,5 пункта през май.

Индексът за сегашните икономически условия расте от 106,7 пункта до 108,6 пункта.

Ръстът в широкия индекс се дължи на подобрените очаквания сред младите домакинства и тези с ниски доходи. Настоящите условия се подобряват и най-голям дял от домакинствата от 2000 г. насам казват, че доходите им са се повишили през последно време. Това сигнализира, че потребителските разходи може да помогнат на икономиката да набере инерция след забавянето през първото тримесечие.

„Потребителите са игнорирали данните за ръста на БВП през първото тримесечие и вместо това са формирали очакванията си въз основа на своя собствен опит“, казва Ричард Къртин, ръководител на проучването на Мичиганския университет. „Предварителните данни за май са добре дошъл сигнал за предстоящо пренасочване от спестяване към разходи“, посочва още той. 

Средното ниво на индекса между 1952 и 2016 г. бе 85,87 пункта, достигайки пика от 111,40 пункта през феввруари 2000 г. и най-ниското ниво от 51,70 пункта през май 1980 г. 

Проучването за потребителското доверие измерва равнището на доверие на домакинствата към националната икономика. The Reuters/University of Michigan Surveys of Consumers, както е пълното наименование, е месечно проучвание на потребителското отношение и очаквания за щатската икономика. То предоставя данни за потребителските очаквания за промените в икономическата среда. Едната част от проучването - Индексът на потребителските очаквания, е официален компонент на индекса на водещите индикатори в САЩ.

Месечното проучване се базира на приблизително 500 анкети по телефона с пълнолетни мъже и жени, живеещи в домакинствата на територията на САЩ. Всяка анкета се състои от около 50 основни въпроса за различни аспекти на потребителските навици и очаквания.При изготвяне на всяко месечно проучване се използва определен модел на домакинствата, разработен от независими специалисти. Запитаните, избрани в изследването, се интервюират и 6 месеца по-късно. Използва се въртящ принцип за обобщаване на резултатите, като 60% от тях се подновяват с нови домакинства, докато 40% се интервюират за втори път. Предварителните данни включват приблизително 60% от отговорите, участващи и в крайния вариант на проучването в края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още