IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната и ЕС с петмесечен връх през май

Най-силно се увеличават продажбите на нехранителни стоки, а на годишна база - и на автомобилни горива

14:58 | 05.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в еврозоната ускоряват ръста си до 0,4% през май спрямо април, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Това е най-силният тъст от началото на годината. На годишна база ръстът се забързва до 1,6%, сочи още статистиката.

В целия Европейски съюз (ЕС) годишният ръст на продажбите на дребно през май също се ускорява – до 2,8% от 2,5%. За месеца обаче е отчетено забавяне от 0,6% през април до 0,4% през май.

Месечният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се определя от ръста на продажбите на нехранителни стоки с 0,7%. Продажбите на храни, напитки, тютюн и тютюневи изделия, както и на горива, остават стабилни.

Подобна е тенденцията и в ЕС като цяло, само че е отчетен и осезаем ръст на продажбите в категорията на храните.

Най-силен месечен ръст на продажбите на дребно в ЕС през май е отчетен в Швеция (2,1%), Естония (1,5%) и Ирландия (1,3%), а най-силен спад – в Португалия (-1,7%), Румъния (-1,6%) и Дания (-1,1%).

Годишното увеличение на продажбите на дребно в еврозоната се определя от ръста на продажбите на нехранителни стоки с 2,5% и на автомобилни горива с 2,2%. Продажбите на храни, напитки, тютюн и тютюневи изделия отчитат ръст от минималните 0,2%.

В ЕС е отчетен още по-силен годишен ръст на продажбите на нехранителни стоки и горива – съответно 3,8% и 3,7%. Продажбите на храни, напитки, тютюн и тютюневи изделия отбелязват увеличение от 1,3% на годишна база през май.

Най-силно годишно повишение на продажбите на дребно през май е регистриран в Румъния (13,8%), Люксембург (10%), Естония (7%), Ирландия (6,7%), Великобритания (6,5%) и Полша (6,4%), а най-силен спад – в Белгия (1%).

В България месечният ръст на продажбите на дребно през май е 0,2%, а годишният – 3,9%. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още