IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Япония се свиват трети пореден месец

Министерството на икономиката посочва, че тенденцията при продажбите е към отслабване

10:48 | 29.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Япония се понижават с 1,9% през май на годишна база, разширявайки спада от миналия месец (0,9%), съобщава Ройтерс, позовавайки се на Министерството на икономиката, търговията и индустрията. Това е третото поредно понижение на годишна база.

Слабите данни подчертават предизвикателството пред властите в Токио да насърчат потребителските разходи и да съживят икономиката. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха спад от 1,6 на сто. 

„Потребителските разходи стагнират и тенденцията вероятно ще се задържи известно време заради слабия ръст на заплатите“, казва Хиденобу Токуда, главен икономист в Mizuho Research Institute. “Силната йена понижава вносните цени, което би било добре за потребителите, но поскъпването на валутата вреди на износителите, на корпоративните печалби и на капиталовите разходи”, допълва той.

Министерството на икономиката също посочва, че тенденцията при продажбите на дребно е за отслабване.

Пазарните сътресения след референдума във Великобритания увеличават проблемите пред институциите в Токио, тъй като инвеститорите се насочват към активи убежища, каквато е японската йена, и нейното поскъпване натежава на износа.

Най-голям принос за понижението при продажбите на дребно имат горивата, които отразяват ниските цени на петрола. Въпреки по-ранното поскъпване на суровината, тя остава по-евтина в сравнение със същия период миналата година.


source: tradingeconomics.com

Повече за икономиката на Япония вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още