IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата леко се възстанови

Валутата е подкрепена от повишаващата се цена на петрола и нова интервенция на централната банка

12:05 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата леко се възстанови

Руската рубла пое курс към възстановяване, след като руската централна банка инвервенира за втори път през седмицата, а петролът поскъпна за втори пореден ден, предава Bloomberg.

Руската валута поскъпва с 0,8% в ранната търговия в Лондон, докато петролът на борсата в Ню Йорк с доставка през януари поскъпна с 0,5%. Към 10,40 часа в Москва рублата добави 0,7% до 52,80 рубли за долара. Доходността по 10-годишните държавни облигации в рубли падна с четири базисни пункта до 10,95%.

Централната банка на Русия намалява лихвите за банки, които заемат чуждестранна валута, в опит да забави срива на рублата и да облекчи недостига на долари.

Банката понижи минималните едноседмични, 28-дневни и 12-месечни ставки по репо сделки до 50 базисни пункта над LIBOR. Досега те възлизаха на 150 базисни пункта. Рублата "по същество" се отклонява от своята фундаментална стойност, създавайки рискове за финансовата стабилност и стимулирайки очакванията за инфлация и обезценяване, заяви централната банка в изявление на своя уебсайт.

Банката добавя, че ще продължи да следи ситуацията на валутния пазар, да анализира влиянието му на другите сегменти на финансовия пазар и поведението на икономическите субекти. Същевременно тя добавя, че е готова и в бъдеще да извършва валутни интервенции без ограничение на обема и без предварително обявление. 

Според различни източници трендът на руската валута е породен от нова интервенция на руската централна банка. Вчера стана ясно, че в началото на седмицата страната е похарчила още 700 млн. долара от резервите си в опит да спаси рублата от поредния сериозен срив. В сравнение с предишни намеси, когато се харчеха по над 2 млрд. долара, сумата сега изглежда ниска. „Въпросът е какви лимити може да постави централната банка“, казва търговец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още