IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетостта в САЩ дава зелена светлина на Фед да повиши лихвите

Работодателите извън земеделието добавят 235 хил. работни места през февруари

16:33 | 10.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателите извън земеделието в САЩ добавят нови работни места с темп над средния вече втори пореден месец. Данните за пазара на труда на практика дават зелена светлина на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвените проценти през следващата седмица.

Новоразкритите през февруари позиции са 235 хил., след като месец по-рано броят им достигна 238 хил., сочат данните на Министерството на труда, цитирани от Bloomberg. Очакванията на икономистите, анкетирани от агенцията, бяха за около 200 хил. позиции.

Безработицата в страната се понижава от 4,8 до 4,7 на сто, а възнагражденията нарастват с 2,8% на годишна база. 

Необичайно топлото време вероятно е допринесло за по-високия от очакваното ръст, коментира Bloomberg. Миналият месец е бил вторият най-топъл февруари в историята на 48-те континентални щати със средна температура от 5 градуса по Целзий. Това е 7 градуса над средната температура за ХХ век.

Позициите в строителството например се повишават с 58 хил. - най-много от март 2007 г. През януари новите позиции в този сектор бяха 40 хил. В промишлеността се отчита ръст от 28 хил. нови работни места, което пък е тригодишен връх. Същевременно работните места в търговията на дребно записват спад от 26 хил., което е най-рязкото понижение от декември 2012 г.

Данните са за първия цял месец от управлението на новия президент Доналд Тръмп, когато се наблюдава и скок в оптимизма за икономиката.

Bloomberg посочва, че ръстът в заетостта в САЩ вероятно ще се забави, включително заради това, че работодателите се затрудняват да запълнят вакантните позиции и заради слабия ръст на населението в трудоспособна възраст.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още